Piroska
-10 °C
1 °C

Meggyanúsították a pénzmosás elleni főnyomozót

2004.05.04. 17:41
Megtörtént az iratismertetés az államtitoksértéssel, hivatali visszaéléssel és hivatali vesztegetéssel gyanúsított Molnár Csaba alezredes ügyében - közölte az alezredes védője. Zamecsnik Péter elmondta, hogy a K&H-ügyben is exponált szerepet vivő gazdasági nyomozót hivatali vesztegetéssel és államtitoksértéssel gyanúsítják.
Befejeződött a nyomozás és ismertették az ügyben keletkezett iratokat a gyanúsítottal és védőjével - mondta Zamecsnik Péter. Közölte: összeállított egy indítványt, amelyben foglalkozik a gyanúban közölt tényekkel, bizonyítékokkal és azt kéri az ügyészségtől, hogy szüntesse meg az eljárást Molnár Csaba ellen, aki a K and H-ügyben is nyomozott.

Nem volt titok

Az alezredest hivatali vesztegetéssel gyanúsítják, mert a nyomozó augusztus 20-án egy autómosóban találkozott D. Zoltánnal és a szír Bassam T.-vel, akiknek pénzváltással foglalkozó vállalkozásuk volt, és elfogadott tőlük egy ajándékcsomagot. Erről azonban csak december 2-án írt jelentést, miután Salgó László országos rendőrfőkapitány erre utasította. Az ügyvéd elmondta: azért kérte az eljárás megszüntetését, mert ez nem bűncselekmény, figyelemmel arra, hogy a napi szokásos ajándékozás mértékét nem haladta meg.

Államtitoksértéssel azért gyanúsították a nyomozót, mert október 7-én pénzmosás gyanúra utaló bejelentést tettek az alezredes által vezetett pénzmosás elleni osztálynál. Molnár Csaba pedig október 22-én tájékoztatta a pénzváltókat arról, hogy bejelentés érkezett velük kapcsolatban és azt tanácsolta nekik, visszamenőleg ők is tegyenek bejelentést a pénzmosás-gyanús esetekről. "Azért kérem az államtitoksértés miatt indult eljárás megszüntetését, mert ez nem bűncselekmény, figyelemmel arra, hogy az iratot arra nem jogosult minősítette államtitokká, így az nem államtitok" - tette hozzá.

Nem volt engedély

Zamecsnik közölte: a hivatali visszaélést azért kérte megszüntetni, mert azt a rendelkezésre álló bizonyítékok, tanúkihallgatások és jegyzőkönyvek nem támasztják alá. Emlékeztetett rá, hogy márciusban beadott a lehallgatás törvénytelenségéről, illetve annak törvénytelen felhasználásáról egy indítványt, amely szerint csak a lehallgatási engedélyben rögzített bűncselekménnyel összefüggő információkat lehet később a büntetőeljárás során felhasználni. "Molnár Csabára soha nem adtak ki lehallgatási engedélyt. Kiadtak egy engedélyt az egyiptomi pénzváltóra és magyar segítőjére pénzmosás megakadályozás céljából, de az államtitoksértés, a hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés nem tartozik ebbe a kategóriába, ez nem pénzmosás" - mondta az ügyvéd.

Mély kapcsolat

Molnár Csaba korábban osztályvezetőként aktívan részt vett a K and H-ügy nyomozásában. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hivatali visszaélés gyanúja miatt december 9-én rendelt el nyomozást az ügyében. A nyomozó hivatal január 8-án vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként az alezredest. Salgó László a Magyar Nemzet december 2-án megjelent cikke, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal - utóbb az ORFK vezetőjéhez eljuttatott, "szigorúan titkos" minősítésű - összefoglaló jelentése alapján rendelt el belső vizsgálatot Molnár Csabával kapcsolatban. Az újság szerint Molnár Csaba az arab alvilági körökkel az elfogadhatónál sokkal mélyebb kapcsolatot tartott fenn.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!