Árpád
-1 °C
9 °C

Alkotmányellenes a karácsony?

2001.04.24. 12:46
Egy amerikai ügyvéd szerint a karácsony állami ünneppé nyilvánítása sérti az egyház és az állam szétválasztásának alkotmányos elvét. A férfi pert is indított, hogy "betiltassa a karácsonyt", amit - talán nem teljesen meglepő módon - annak rendje és módja szerint el is veszített. A történet azonban ezzel nem ért véget.
Rick Ganulin - aki "amúgy" nem ellenzi a karácsonyt - nagyfokú igazságtalanságnak tartja, hogy december 25-e hivatalos, állami ünnepnap - tájékoztatott az MTI. A 49 éves ügyvéd szerint ez sértő a nem keresztényekre nézve, és ráadásul sérti az egyház és az állam alkotmányos szétválasztásának elvét. Ganulin, miután évekig rágta magát a dolog miatt, úgy döntött, hogy perrel érvényesíti igazát, és betiltatja a karácsonyt, mint amerikai állami ünnepet.

Ganulin érvei szerint a kormányzat azzal, hogy állami ünneppé teszi a karácsonyt, a keresztény vallást a többi fölé emeli, ami viszont az alkotmányba ütközik. "Kizárva érzem magam a karácsony miatt. Ez egy szekta ünnepe, aminek én nem feltétlenül vagyok tagja" - idézi az ügyvédet az ABC hírtelevízió, aki rámutat, hogy akarata ellenére nem dolgozhat december 25-én.

A Grincs, aki ellopta a karácsonyt

Grincs, aki ellopta a karácsonyt
Ez csaknem három évvel ezelőtt történt. Az ügyvéd - akit egy amerikai újság csak "Grincs" néven emleget - azóta nagyszámú fenyegető és pocskondiázó levelet kapott, ami a puritán Amerikában érthető. Felhívják telefonon, és üvöltöznek vele, vagy közlik, hogy idióta - jó esetben. Persze a lapok elég izgalmasnak találták az esetet ahhoz, hogy riportereket küldjenek a nyakába, akik rögtön kiderítették, hogy Ganulin "tulajdonképpen" kedves alak. Valóban, tipikus fehér középosztálybeli: semmi fanatizmus, semmi gyanúsan lobogó láng a szemében. Született New Yorkban, Cincinnatiban nevelkedett, jogi egyetem, stb.

Hisz abban, hogy igaza van, és - mint mondja - azt teszi, amit tennie kell. Ahogy ő fogalmaz, mindössze az alkotmány védelme hajtja. "Komolyan gondolom ezt a dolgot" - idézi a Cincinnati Enquirer. "A bíróság majd eldönti, igazam van-e, vagy sem".

Bár hangsúlyozza, hogy nem vallási alapon rontott neki a karácsonynak, talán érdekes, hogy saját vallási álláspontja - a liberális, nem fundamentalista amerikai középosztályra némileg jellemző módon - a judeo-keresztény elemek sajátos keverékéből áll össze. Ganulin "eredetileg" zsidó, amivel nem mellesleg municiót biztosított fundamentalista ellenfeleinek. A keresztény karácsonyt nem is ünnepli, viszont a katolikus szomszédaitól ajándékba kapott Télapó-figurát rendszeresen kiteszi az ünnep alatt az ablakba - egy Dávid-csillaggal díszítve. Magas labda, gondolhatnánk, és valóban: egy halom vallási felhangú fenyegetést kapott, a vélhető antiszemita összekacsintásokról a háta mögött nem is beszélve.

Mi lesz a gyerekekkel?

Joulupukki, a finn télapó
Érdekes fordulat az ügyben, hogy egy clevelandi áruház ellenpert indított, méghozzá "a világ gyermekeinek nevében". A "Télapó" névre hallgató áruház (hmm) szerint ezt nem lehet megtenni a kis drágákkal, bár cinikusabb kommentátorok nem voltak restek összehasonlítani az áruház eladási mutatóit a karácsonyi időszakban és azon kívül.

Ganulin végül persze elveszítette a pert, mert a bíróság első fordulóban úgy találta, hogy "igazságtalan" volna elvenni az emberektől a szabadnapot. Ganulin fellebbezett az ítélet ellen, de a feljebbviteli bíróság ugyanúgy döntött. Az indoklás szerint a férfi nem tudta világosan bebizonyítani, hogy őt miben sérti a karácsony hivatalos volta, hiszen bármikor ignorálhatja azt. Az bírónő azt is hangsúlyozta, hogy a karácsonyt semmiképpen nem lehet "szektaünnepnek" nevezni, hisz túlmutat eredeti vallási jelentőségén, lényegében szekuláris szokássá vált.

Hasonlóan vélekedik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa is, aki az Index megkeresésére azt mondta, hogy a karácsony állami ünneppé nyilvánítása pusztán demokratikus kérdés: a parlament - ez esetben a Kongresszus - dönt róla, ahová minden polgár - vallásától függetlenül - delegál képviselőt. A Kongresszus pedig nem tett mást, mint egy meglévő - nem vallásos emberek által is követett - gyakorlatot szentesített.

Amire nem számított

Mindenesetre Ganulin kisebb hőssé vált, tele van nevével és ügyével az internet. Ilyen-olyan csoportok idézik esetét, és meghívják, hogy tartson előadást az ország különböző pontjain. Az Ateizmuson Túl nevű tömörülés Jogunk Van Ignorálni a Karácsonyt néven tartott vitanapot, és Ganulin egy platformra látszik kerülni - feltehetően akaratán kívük - különféle misztikus szervezetekkel. Több őt támogató cikk jelent meg földalatti és rétegmagazinok hasábjain. Messzire vezet az alkotmányosság ösvénye.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.