Auguszta
5 °C
22 °C

Videózással kutat a rendőrség Józsika támadói után

2005.05.19. 16:15
Az emberölés kísérlete miatt nyomozó rendőrök "nagyon-nagyon sok órányi" rendőrségi videófelvételt is végignéznek, hogy megtalálják a támadót, miközben további tanúkat is próbálnak felkutatni. Az esetleges tanúk jelenkezését szeretnék ösztönözni a nyomravezetői díj felemelésével is.

A rendőrség továbbra is a militáns, hagyományőrző, fegyverbarát szervezetek tagjai között keresi a 21-es buszon leszúrt roma fiú támadóit. A lehetséges gyanúsítottak száma több százra rúg, a rendőrök szerda hajnalban előállítottak ugyan négy embert, a tanúk azonban nem ismertek rá a támadókra az előállítottakban.

Egymillióra emelték a vérdíjat


A feltételezett elkövető

Az ügy megoldásán nagy erőkkel dolgozó Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya mindeközben további tanúkat próbál felkutatni, elsősorban a buszon ülők jelentkezését várják. Mivel a buszról többen próbálták felhívni a rendőrség, illetve a mentők telefonszámát, ezért többen számíthatnak arra, hogy a híváslisták alapján megkeresik őket a nyomozók.

Az esetleges tanúkat szeretnék ösztönözni a nyomravezetői díj felemelésével is, Gergényi Péter, Budapest rendőr-főkapitánya csütörtökön megduplázta a korábbi összeget, így már bruttó egymillió forintot ajánl a rendőrség a használható adatokért. A fiú családja a vasárnapi antirasszista demonstráción ötszázezer forinttal toldotta meg a nyomravezetői díjat.

A rendőrség a szóba jöhető bejegyzett és be nem jegyzett civil szervezeteket, azok jelenlegi és volt tagjait, valamint a hozzájuk csapódókat egyaránt ellenőrzi. Egy részük internetes oldaluk alapján került a nyomozók látókörbe. "Ezek jó része tisztességes, társadalomra veszélytelen csoport, de azt vizsgálni kell, hogy van-e tagjaik között esetleg valaki, aki ennek ellenére gyanúsítottként szóba jöhet" - hangsúlyozta Tóth Gábor, a főkapitány bűnügyi helyettese.

Rendőrségi videók

Az emberölés kísérlete miatt nyomozó rendőrök emellett "nagyon-nagyon sok órányi rendőrségi videófelvételt" is végignéznek, hogy megtalálják a támadót. A videókazetták zöme bejelentett és illegális szélsőséges tüntetéseken, megmozdulásokon készült, egyelőre az egy, másfél évnél nem régebbi felvételeket fésülik végig, tudtuk meg Tóth Gábortól.

A kedden kihallgatott Józsika, két barátja és egy kívülálló vallomásai alapján a rendőrség most már biztos abban, hogy nagy valószínűséggel rasszista indítékú, indulati bűncselekményről van szó. Azt, hogy egy esetleges korábbi konfliktus miatt következett volna be a támadás, vagy hogy haragosa lehetett a kardos férfi a roma fiúnak, nem valószínűsíti a rendőrség. Az, hogy a tizenöt éves fiú előélete esetleg nem makulátlan "a jelen ügy szempontjából mellékes" - mondta Tóth Gábor.


Az egyelőre ismeretlen tettesekről készült fantomkép

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.