Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Robbanás után 17 ezer embert evakuálnak Karolinában

2006.10.06. 16:52
Katasztrófa történt az USA szövetségi államában, Észak-Karolinában - írja a BBC. A hírforrás szerint 17 ezer embert evakuálnak a környékről, miután Apex városában, egy vegyi üzemben robbanás volt.

A detonációban 18-an sebesültek meg az első hírek szerint. A sebesültek nagy része rendőr és tűzoltó, akik az oltás során légzőszervi károsodásokat szenvedtek.

Tűz és robbanás

A létesítményben, ahol a robbanás történt, hulladékot dolgoztak fel, és amikor tűz ütött ki csütörtök este, 25-en tartózkodtak a telepen. A tűz, illetve a robbanás után vegyi anyag került a levegőbe, ekkora a dolgozók már elhagyták a létesítményt. A hírügynökségek beszámolói szerint "vegyi felhők" keletkeztek a környéken.

Az illetékesek szerint a robbanás - amely csütörtökön késő éjjel történt helyi idő szerint, ez közép-európában péntek reggelnek felel meg - oka még nem tisztázott. Állítólag még napokig vegyi anyagok árasztják el a környéket.

Apex lakóinak felét evakuálják

Apex 32 ezer polgárának felét kérték fel, hogy hagyja el lakhelyét, de csak órákkal a robbanás után mondták ezt a lakosságnak. Meg nem erősített hírek szerint egyébként klórgáz szabadult fel a detonáció nyomán. Azokat, akik nem hagyják el otthonaikat, felszólították: csukják be az ablakokat, és kapcsolják ki a légkondicionáló berendezéseket.

Az üzemet az EQ Industrial Services működteti, különböző ipari hulladékokat dolgoznak fel itt. Többek között festékeket és oldószereket ártalmatlanítanak a létesítményben. Klóron kívül, növényvédőszereket, gyomirtókat, ként és műtrágyát kezelnek.

Apex városa nincs messze, mindössze 16 kilométerre fekszik Észak-Karolina székhelyétől, Raleigh-től.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.