Piroska
-10 °C
1 °C

Katonai robbanószerek okozhatták a törökbálinti detonációt

2004.08.17. 12:32
TNT-, hexogén- és nitro-penta-maradványokat találtak szakértők az augusztus 5-én felrobbant törökbálinti raktárépület helyén. A felsorolt anyagokat csak katonai célokra használják, de a hadsereg készletiből nem hiányzik semmi. A rendőrség nem erősítette meg a hírt.
Hadseregnél használt robbanóanyagok okozták a törökbálinti detonációt a pirotechnikai raktárban, adta hírül az MTV Híradója kedden. Értesülésük szerint TNT, hexogén és nitro-penta maradványait találták meg szakértők a törökbálinti robbanás helyszínén.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem erősítette meg a hírt, hogy TNT-t is találtak a területen, adta hírül a HavariaPress. Tószegi Anikó sajtóreferens elmondta, az eset szakértői vizsgálata jelenleg is tart, így biztos információk az ügyben legkorábban két-három nap múlva várhatók.

A Pyro-Technic Kft. cégvezetői, akiket kis időre őrizetbe vettek a robbanással kapcsolatban, az Indexnek nem kívánták kommentálni a híreket, és nem volt elérhető az üggyel foglalkozó nyomozó sem.

Csak katonai célokra használják

A Magyar Bányászati Hivatal szerint az országban egyetlen polgári intézményben sem tárolnak hexogént és nitro-pentát, hiszen azokat szinte kizárólag csak katonai célokra használják, hangzott el a hírműsorban.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, a hadseregnek nincs hexogénja, a TNT-vel és a nitro-pentával pedig el tud számolni. Hozzátette, készleteikben nincs hiány.

Az augusztus 5-én délután történt törökbálinti robbanásban három ember meghalt, tízen megsérültek, és tetemes anyagi kár keletkezett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.