Auguszta
5 °C
22 °C

Okirathamisítás miatt ítélt el a bíróság több tisztet

2004.05.03. 15:24
Élelmezési és repülési pótlékot engedélyezett Helembai László ezredes katonatársainak, akik nem voltak jogosultak igénybevenni ezeket a juttatásokat, ezért az időközben nyugdíjba küldött ezredest pénzbírság mellett fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla. Kovács Dániel alezredest és három másik szintén alezredes társát okirathamisításért ítélték el.
Hűtlen kezelés és okirathamisítás miatt fogházra illetve pénzbüntetésre ítélt több katonai vezetőt a Fővárosi Ítélőtábla. Az elsőrendű vádlott, Helembai László ezredes, a Katonai Légügyi Hivatal korábbi vezetője az ítélet szerint huzamosabb időn keresztül, jogtalanul engedélyezte az élelmezési pótlék kifizetését nyugállományú pilótáknak.

Azt állította, repült

Helembai egy másik pilótának - akit a kecskeméti repülőorvosi bizottság repülésre alkalmatlannak minősített - a repülési pótlékát engedélyezte jogtalanul. Őt ezért a táblabíróság folytatólagosan elkövetett, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben és okirat-hamisításban is bűnösnek mondta ki. Az ezredest emiatt nyolc hónap fogházbüntetésre és százezer forint megfizetésére kötelezték, büntetése végrehajtását ugyanakkor két évre felfüggesztették.

A Katonai Légügyi Hivatal másodrendű vádlott osztályvezetője, Kovács Dániel alezredes, valamint három másik, ugyancsak alezredesi rangú pilóta ugyanakkor okirathamisítás miatt kapott jogerős pénzbüntetést. Az osztályvezető ugyanis a táblabíróság szerint négy alkalommal is elmulasztotta a Mi 8-as harci helikopteren előírt, kötelező repülési gyakorlat végrehajtását. Ennek ellenére a hajózókönyvében úgy tüntette fel, mintha repült volna, egy ellenőrző pilóta aláírását pedig odahamisította.

Pénzbüntetést kapott

Kovács elleni vádak között voltak egy elméleti vizsgán történtek, amelyen Kovács volt a bizottság elnöke. Ekkor egy alezredes helyett pilóta-társa töltötte ki a vizsgalapot. A bizottsági elnök és helyettese ennek ellenére úgy vette fel a jegyzőkönyvet, mintha az alezredes megfelelt volna az elméleti vizsgán, aki így másnap már letehette a gyakorlati vizsgát is. Kovács alezredesnek emiatt százezer, három vádlott-társának pedig 75-75 ezer forint büntetést kell fizetnie. Helembait időközben nyugdíjazták, elítélt-társai azonban továbbra is a katonai repülések rendjéért felelős katonai szervezet vezető munkatársai.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.