Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Elbontatták a romos New Orleanst idéző karácsonyi dekorációt

2005.12.01. 10:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Hiába lelkesítette a Katrina hurrikán túlélőinek többségét, néhány látogató panasza miatt a Lakeside pláza vezetése lebontatta Frank Evans a hurrikán pusztítását idéző karácsonyi dekorációját. A makett viccet csinált a hatóságokból és felderítette a humorra vágyó túlélőket.

Fóliatetős romos házak, hurrikántörmelék és a fosztogatás nyomai is láthatóak a New Orleans melletti Metairie egyik plázájának karácsonyi makettjén. A húsz méter hosszú makett építője, Frank Evans szerint ennyi humor pont kellett a tragikus Katrina hurrikán okozta sokk feldolgozásához. A Lakeside pláza látogatóinak többsége is így gondolta, a cég vezetése mégis elbontatta a makettet.

"Sokaknak tetszett a dekoráció, de néhány vevőnk kifejezetten ízléstelennek találta a makettet" - áll a Lakeside plázát üzemeltető cég közleményében. Evans, aki hosszú évek óta gyárt karácsonyi dekorációkat, a pláza kérésére elbontotta a makettet.

Pedig alkotása sokak szerint remekmű volt, éles humorral fűszerezve. A törmelék között volt például egy miniatűr hűtő, amire a "ti loptok, mi lövünk" grafiti volt felfirkálva. A városi vízszivattyúk makettjén a "csak tiszta időben működik" felirat volt felfújva, utalva a Jefferson megyei polgármester döntésére, aki a vihar előtt evakuálta a New Orleans-i szivattyúk kezelőszemélyzetét. Döntése hozzájárult a város elöntéséhez.

"Csodálatos" - lelkendezett az AP-nek Jill Patin, a Katrina egyik túlélője. Patin háza New Orleans elárasztott részén volt, és még mindig nem építették újjá. Kim Koster hurrikántúlélő is hasonlóan lelkes volt. "Olyan, mintha szépen feldíszítették volna a szükséglakásainkat. Máris jobban érzem magam" - nyilatkozta.

"Ezekben az időkben pont ez a humor kell" - nyilatkozta egy harmadik túlélő, Ray Smith is. Hármukon kívül még rengeteg túlélő jött megnézni a makettet, és többnyire lelkesek is voltak, írja az AP.

Az AP jelentése szerint Evans hosszú ideje csempészik humoros aktuálpolitikai üzeneteket karácsonyi dekorációiba. 2000-ben például a makettjén az elnökválasztásra utalva két vonat személyesítette meg George W. Busht és Al Gore-t. A Gore-vonat kisiklott. Ugyanezen a maketten, utalva a zsarolás vádjával később tíz év börtönre ítélt louisianai kormányzó, Edwin Edwards ügyére a makett börtönén a "louisianai politikusok nyugdíjas otthona" felirat volt látható.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.