Ambrus
-7 °C
3 °C

Szombaton eltemették Jakab Richárdot

2004.08.28. 18:18
A kecskeméti köztemetőben nyitott koporsóban felravatalozott roma fiatalember gyászszertartása több mint 200 ember jelenlétében, nyugalomban zajlott. Mint emlékezetes, a 19 éves Jakab Richárdot rendőrök kísérelték meg elfogni július 25-én, de az akció során életét vesztette.
Szombaton katolikus szertartás mellett, roma szokás szerint temették el Kecskeméten Jakab Richárdot, aki július 25-én rendőri intézkedés közben hunyt el.

A temetőben és annak környékén egyetlen rendőr sem jelent meg. Rendzavarás nélkül, méltóságteljesen búcsúzott a család a 19 éves korában elhunyt fiatalembertől.

A sírig nyitott koporsóban kísérték utolsó útjára a halottat. A katolikus pap szavai után a család több mint egy órán keresztül búcsúzott a sír mellett nyitott koporsóban fekvő halottól. Roma szokás szerint a kicsempézett sírba cipőt és egyéb használati tárgyakat is letettek.

A temetésen részt vett Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, aki az MTI-nek elmondta: "Megköszöntem a családnak, hogy méltóságteljesen temette el a hozzátartozóját, de köszönöm az együttérzést a roma és nem roma kecskeméti embereknek is."

Július 25-én Kecskeméten, az egyik áruházban bevásárló civil ruhás rendőr felismerte Jakab Richárdot, aki ellen 6 rendbeli körözés volt érvényben. A rendőr szolgálatba helyezte magát, és megpróbálta őrizetbe venni a körözött férfit, akinek a segítségére sietett a testvére.

A férfi több alkalommal kiszabadult a rendőr fogásából, de végül a rendőr több száz méter üldözés után a földre teperte a körözött férfit, aki rövid időn belül meghalt. A rendőr megpróbálta újraéleszteni, de a kiérkező mentősök már csak a halál beálltát állapították meg.

Az intézkedő rendőrzászlóst Király Ferenc Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya az eset után szolgálatából felmentette, de pár nap után, az előzetes orvos szakértői vélemény ismeretében, ismét szolgálatba helyezte.

Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatala folytat vizsgálatot. A végleges orvos szakértői vélemény szerint a roma fiatalember halálát öröklött szívbetegsége okozta.

"A fiatalembernek egy nagyon ritka, de az orvostudomány által leírt betegsége volt, amely genetikai, tehát öröklött eredetű, és olyan előrehaladott állapotban volt, hogy a belső szervekben már elváltozást okozott" - ismertette korábban az MTI-nek az orvos szakértői jegyzőkönyvet Szabó Ferenc, megyei főügyész helyettes.

Hozzátette: "Nyilvánvalóan van összefüggés az orvos szakértő szerint, a rendőri intézkedés és a halál pontosan akkor bekövetkező időpontja között, ez azonban nem ok okozati összefüggés (...) mert az orvos szakértő szerint a fiatalember halála az esemény nélkül is rövid időn belül bekövetkezett volna."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.