Salamon
7 °C
13 °C

Egyre több a halott a kínai gázrobbanás miatt

2003.12.26. 15:25
Kapcsolódó cikkek (1)
A 191 halálos áldozatot követelő gázszivárgás után még mindig özönlenek az emberek a kórházakba. A hatóságok a környéken több kilométeres körzetben kitelepítik a falusiakat. A gáz kedden szabadult ki, de még csütörtökön is nagyon sokan haltak meg.
A kórházak túl vannak terhelve a Kaiszhian tartománybeli Csuangdongbej közelében, amikor eddig ismeretlen körülmények között nagy mennyiségű gáz szabadult ki. Az orvosok túlterheltek, nehezen tudják ellátni a sebesülteket - tudósít a Sydney Morning Herald.

Halálzóna

Kína egyik legnagyobb gázlelőhelyénél még kedden szabadult ki nagy mennyiségű mérgesgáz, de az áldozatok száma két nappal a katasztrófa után, csütörtökön is emelkedett. December 26-a estére az áldozatok száma 191-re emelkedett. A környéken gázmaszkos katonák és tűzoltók kutatnak túlélők, illetve áldozatok után. Az elszigetelt falvakban, farmokon a kitelepítések ellenére még maradhattak emberek.

A helyszíni beszámolók szerint egyes falvak szellemvárosokra hasonlítanak, a külföldi média "halálzónaként" emlegeti a területet. A legnagyobb pusztítás Ksziaojang faluban történt, itt a település lakosságának kilencven százaléka halt meg - jelentik helyi hírügynökségek. A közeli Zongde városban hatszáz embert vittek kórház mérgezés miatt.

Egy szemtanú kedd este tévénézés közben valamilyen furcsa szagot érzett, így kiment a konyhába, hogy megnézze, a gázcsapot. Hibát nem talált, de a szag egyre erőteljesebb lett. Kis idő múlva hallott egy hatalmas robbanást hallottak a környéken élők, majd a hatóságok hangosbeszélőn riasztották a lakosságot, és megkezdődött az evakuálás.

A robbanás központjától számított öt kilométeres körön belül valamennyi házat kiürítettek. Péntekre 41 ezer embernek kellett lehagynia otthonát.

Eltitkolták

A helyi hatóságok ezúttal is megpróbálták eltitkolni a tragédia nagyságát. A hivatalos állami média egy nappal a robbanás után is azt mondta, hogy csak nyolcan haltak meg és 65-es sebesültek meg egy kisebb balesetben. Csak csütörtök délután ismerték el, valójában mi történt.

A New York Times szerint a robbanás az hiányos biztonsági intézkedések miatt történhetett. Kína gyorsan fejlődő gazdasága egyre több gázt termel ki, de a technika és a biztonsági követelmények nem fejlődnek.

Kínában az idén novemberig 120 ezer ember halt meg ipari baleset miatt, és hétezer felett van azok száma, akik gázmérgezés, illetve gázrobbanás miatt haltak meg - írja a Sydney Morning Herald.

Elfojtották

Elfojtották a kínai mentőalakulatok szombaton reggel azt a földgázkitörést, amelynek következtében az elmúlt napokban csaknem kétszáz ember vesztette életét az ország délnyugati részén.

Egy 80 fős műszaki mentőalakulat több száz köbméternyi betont kezdett önteni a szerda óta lángoló gázkútba. Az Új Kína hírügynökség a művelet megkezdése után néhány perccel azt jelentette, hogy sikerült elfojtani a kitörést.

A mentőalakulat összesen 480 köbméternyi betont önt a gázkútba. Ez várhatóan két órát vesz igénybe, majd egy - szintén betonból készülő - védőburkot emelnek a betonágy fölé. A gázkitörés elfojtását eredetileg pénteken reggelre tervezték a hatóságok, de végül egy nappal későbbre halasztották, mert az esetleges túlélők utáni kutatásra összpontosították erőfeszítéseiket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.