Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Mindenki meghalhatott a kínai bányában

2004.11.29. 09:00
Gázrobbanás miatt 187 bányász rekedt vasárnap a tárnák mélyén a kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány egyik szénbányájában. Hétvégén sok embert sikerült kimenteni a füsttel és gázokkal teli vágatokból, de lent maradt 166 bányász. A kínai hatóságok szerint már nincs remény arra, hogy bárkit is életben találnak.
Nincs már remény arra, hogy túlélőket találjanak a kínai Senhszi (Shaanxi) tartománybeli Csencsiasan szénbányájában, ahol a vasárnap történt gázrobbanás következtében 25-en biztosan meghaltak, és 141-en vannak még a föld alatt - közölte a Kínai Kommunista Párt helyi titkára.

"Nincs semmi esélyük a túlélésre, még egy százaléknyi sem - mondta hétfőn Jen Mang-hszüe (Yan Mangxue). - Ha otthon történik ilyen gázmérgezés, az fél órán belül végez az emberrel. A bánya mélyén, ahol nincs szellőzés, ez sokkal gyorsabban bekövetkezik, akár öt perc alatt."

Ha a pártvezető információja - amely a helyi önkormányzat és a bánya illetékeseinek vasárnap esti tanácskozásáról származik - helytállónak bizonyul, akkor legalább tizenhárom év óta ez volt Kína leggyilkosabb bányaszerencsétlensége. A robbanás idején 293-an dolgoztak a föld alatt, 127 bányászt sikerült felhozni a mélyből. A kimenekítettek közül többen szénmonoxid-mérgezésben szenvednek.

Hivatalos adatok szerint az év első kilenc hónapjában 2796 bányabalesetnek összesen 4153 halálos áldozata volt Kínában. A múlt hónapban 148 bányász halt meg egy honani (Henan) bányában történt robbanás miatt. Tavaly a hivatalos adatok szerint 7 ezren vesztették életüket ilyen balesetek következtében, független szervezetek azonban közel 20 ezerre teszik az áldozatok valószínű számát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.