Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Túszdráma Pekingben

2003.03.12. 08:03
A pekingi Reuters-iroda felrobbantásával fenyegetőzött egy férfi, aki szerdán reggel hatolt be a brit hírügynökség kínai képviseletére. A terroristát a rendőrség néhány órával később letartóztatta, miután túszait elengedte.
A rendőrség letartóztatta azt a kínai férfit, aki a pekingi Reuters-iroda felrobbantásával fenyegetőzött. A terrorista szerdán reggel hatolt be a brit hírügynökség kínai képviseletére. A napszemüveget, fekete kabátot viselő férfi a Reuters jelentése szerint akciójával a kínai kormányzatot uraló korrupció ellen kívánt tiltakozni, s tettével "az igazságosságot" akarta szolgálni.

A terrorista egyik kezében egy fekete táska volt, amelyből vezetékek lógtak ki, másik kezében pedig egy detonátorra emlékeztető eszköz. A terrorista követelésének megfelelően egy tévés forgatócsoport érkezett az irodába, hogy rögzítse a behatoló nyilatkozatát. "A vezetőknek tisztelniük, védelmezniük és szeretniük kell a dolgozókat" - jelentette ki egyebek között a férfi.

A hírügynökségi iroda több munkatársának sikerült idejében kimenekülnie a 25 emeletes Sunflower totnyházból, többen azonban túszként bent maradtak, köztük négy külföldi tudósító és számos tolmács. A terrorista nem engedélyezte számukra a telefonok használatát. A Reuters irodáival szomszédos emeletekről is evakuálták az embereket, a hivataloknak otthont adó magasépületet rendőrök vették körbe.

A BBC pekingi tudósítója az eset kapcsán emlékeztet rá, hogy az elmúlt időben egyre gyakrabban fordulnak elő olyan erőszakos cselekmények, amelyek korábban nem jellemezték az országot. A múlt hónapban például a pekingi egyetemen két bomba is robbant.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.