Emőke
8 °C
19 °C

Megtalálták a Dunába zuhant kisrepülőgépet

2005.09.27. 22:02
Hangradar segítségével megtalálták kedden késő délután azt a kisrepülőgépet, amely kényszerleszállást követően süllyedt el három napja a Dunában. A repülőgép a baleset színhelyétől néhány száz méterre, a Duna partjától mintegy 60 méterre található, három méteres mélységben. A gépet kedd estére a part közelébe tudták vontatni.

Hangradar segítségével megtalálták kedden késő délután azt a kisrepülőgépet, amely kényszerleszállást követően süllyedt el három napja a Dunában - közölte a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Dobson Tibor elmondta, hogy a vízirendőrök bójákkal jelölték ki a helyszínt, ahová a tűzoltók búvárszolgálata és egy tűzoltóhajó is kiérkezett.

Kedden késő estére sikeresen a part közelébe tudták vontatni a kisrepülőgépet - mondta Nagy Zsolt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Pest megyei ügyeletes igazgatója kedden este az MTI-nek. Légvonalban mintegy kétszáz métert húzták a part felé a repülőt, amelynek már kilátszik a vízből a farokrésze. A következő feladat, hogy kiemeljék a parttól mintegy 15 méterre lévő gépet.

Hangradarral lelték meg

Zsuffa András, az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület alelnöke az MTI-nek elmondta: a kisrepülőgépre Nagymaros fölött, a Lepence torkolattal szemben, a baleset színhelyétől 6-800 méterre, a bal parttól hetven méterrel találtak rá három méteres mélységben. A repülőgépet egy ultrahangelven működő műszer segítségével találták meg, amellyel látni a folyó fenekét. A kiemelés várható menetéről elmondta: valószínűleg egy búvár lemegy majd a folyó fenekére, a gépet ki kell kötni, és ezt követően lehet felszínre emelni.

A kisrepülőgép szombaton délután nekiütközött egy nagyfeszültségű vezetéknek. A pilóta ezt követően kényszerleszállást hajtott végre a Dunán, ahol gépe rövid sodródás után elsüllyedt. A pilóta épségben a partra úszott. A vasúti és a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt indult eljárás ellene, mivel az a nagyfeszültségű vezeték, amelyet gépe elszakított, a part mentén futó vasúti pályára, illetve a 12-es számú útra esett: emiatt szünetelt a vasúti közlekedés, az úton pedig egy éppen akkor elhaladó motorkerékpáros könnyebben megsérült.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.