Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Húsz napig hánykolódtak a kísértethajón

2005.09.12. 18:52
Embercsempészek hagytak magára egy szomáliai menekültekkel zsúfolt hajót. A fedélzeten utazó száz ember közül hatvan éhen halt vagy a tengerbe ugorva öngyilkos lett.

Hatvan szomáliai meghalt egy meghibásodott hajón, mert az embercsempészek, akik megígérték nekik, hogy Jemenbe viszik őket, a nyílt tengeren magukra hagyták a szerencsétlen embereket a mozgásképtelenné vált vízi járművön.

Egy dán hajó észlelte a húsz napja hányódó hajót, és kimentette róla az életben maradt 39 szomáliait. A túlélők hétfői beszámolói szerint százan indultak el a szomáliai Bosasso kikötőből. A hatvanan éhen haltak, vagy reményt vesztve, és a további szenvedésektől félve öngyilkosok lettek.

Szomáliaiak tömegei próbálnak elmenekülni a hazájukban dúló harcok elől. Többségük a Perzsa (Arab)-öböl gazdag országait vagy Európát próbálja elérni, gyakran jemeni "átszállással".

Több százan vesztették életüket eddig a menekülési kísérletben. Nem ritka a mostanihoz hasonló eset, hogy az embercsempészek a szállításért felszámított összeg átvétele után motorcsónakokon, kisebb hajókon elillannak, és sorsukra hagyják a menekülőket a nyílt tengeren. Sőt, a múlt héten az is előfordult, hogy az embercsempészek a nyílt vízen fegyverrel kényszerítették a szerencsétlen menekülőket: hagyják el a hajót, ugorjanak a tengerbe. 45 szomáliai, illetve etiópiai menekült a vízbe fulladt.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.