Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Kokainos szinte minden német euró

2003.06.25. 16:30
Csaknem minden német euró bankjegyen kokain nyomai fedezhetők fel, és ebből következtetni lehet az országos fogyasztás mértékére is, állítják nürnbergi tudósok. A nagyobb címletű bankjegyeken kevesebb anyagot találtak a kutatók.
Röviddel a 2002 januárban megrendezett deviza-kiállítást követően hetven bankjegy közül még csak kettőn fedezték fel a kábítószer nyomait - közölte a dpa-val Fritz Sörgel, a nürnbergi biogyógyszerkutató intézet professzora. Ezzel szemben 2002 augusztusában tíz euró bankjegy közül már kilencen találtak kokain nyomokat. A kokainfogyasztók összegöngyölt bankjegyeket használnak arra, hogy a drogot beszippantsák orrukba.

Kokain mindenhol

Sörgel szerint ezzel a vizsgálattal következtetni lehet arra, hogy milyen mértékű a kokainfogyasztás Németországban. Nyugtalanítónak nevezte, hogy ez nagyjából megegyezik az amerikaival. A kutatók 700 darab euróbankjegyet vizsgáltak meg és átlag 0,4 mikrogramm kokaint találtak bankjegyenként, ez azonban növekvőben van. A nagyobb névértékű - 100, 200 és 500 eurós - bankjegyeken kisebb mennyiségű kokaint fedeztek fel.

Az osztrákok is szívnak

Közvetlenül az új devizára történt átállást követően a kutatók megvizsgáltak tizenkét európai országból származó 50-50 bankjegyet. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva Sörgel elmondta, hogy Ausztria és Németország vonatkozásában viszonylag azonos mennyiségű kokainnyomot találtak rajtuk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.