Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Felmentették a bántalmazással vádolt kommandósokat

2004.03.09. 16:26
Videókazettákon rögzített elfogási akciókat visszanézve született feljelentés három kommandós ellen. A 2000-ben történt akciók során veszélyes fegyveres bűnözőket kerítettek kézre a rendőrség kommandósai, a feljelentés szerint kifogásolhatóak a felvételeken látható ütések és karaterugások.
Nem találta bűnösnek a Fővárosi Bíróság azt a három kommandóst, akiket az ügyészség azzal vádolt, hogy két akcióban szükségtelenül és aránytalan módon bántalmaztak egy-egy elfogandó bűnözőt valamint egy civilt. A vád szerint az akciókról készült videófelvételeken jól látható, hogy H. János rendőrhadnagy - az elsőrendú vádlott - az egyik esetben az Europark bevásárlóközpont parkolójában egy csecsen férfit aránytalan erőszakot alkalmazva, karaterugással visz le a földre, miután az nem engedelmeskedik a többször is elhangzó "hasra" felszólításnak.

A per alapjául szolgáló másik felvételen egy pizzéria konyhájába hatolnak be a kommandósok, az elsőrendű vádlott itt is ugyanazzal a mozdulattal kényszerít földre egy szakácsot, akiről ráadásul az akció során kiderül, hogy nem ő a keresett célszemély - állt a vádiratban. A másod- és harmadrendű vádlottakat ugyanezen akció során történtek miatt vonták felelősségre, őket a már elfogott és megbilincselt sértett (más ügyben vádlott és elítélt) bűnöző indokolatlan bántalmazásával vádolta az ügyészség.

Ha ez Moszkvában történik...

A per keddi tárgyalásán tanúként hallgatták meg a videofelvételeken látottakról felettesének jelentést tevő rendőrtisztet, illetve a kitoloncolásra váró csecsen férfit, akit 2000 júliusában mint zsarolással gyanúsított, feltételezett terroristát fogtak el. A tanúskodó rendőr vallomásában kitért arra, hogy az ügyészségi nyomozóhivatal kért a bevetési csoporttól olyan felvételeket, amelyeket oktatási céllal fel lehet használni. A begyűjtött kazettákat tanulmányozva akadt a két akció videódokumentumaira, amelyeket úgy értékelt, hogy a látottak alapján kifogásolható az elfogások során alkalmazott rendőri erőszak.

Az ügyről jelentést tett felettesének, aki szintén törvényellenességet vélt felfedezni a kommandósok eljárásában, így feljelentést tett. A tanú szerint az első felvételen passzívan viselkedő férfit szükségtelenül alkalmazott karaterúgással vitte földre az elsőrendű vádlott. A pizzéria konyhájában látottakról hasonlóan vélekedett a jelenleg egy tizenkét tagú bevetési csoportot irányító rendőr.

Az elsőrendű vádlott a tanú által elmondottakra reagálva megemlítette, hogy kapcsolata a tanúval nem volt éppen kollegiális, és kétségbe vonta a tiszt szakmai felkészültségét is. A pillanatnyi passzivitás nem garantálja, hogy az adott szituációban nem támadhat az "intézkedés alá vont személy" - tette hozzá a kommandós.

A grozniji születésű, idegenrendészeti eljárás alatt álló csecsen férfi a bíróság előtt elmondta: nem sérült meg az elfogása alatt, tulajdonképp annyit érzékelt, hogy hirtelen rengeteg rendőr jelent meg a parkolóban, hangosan kiabálva. Otthoni tapasztalatai alapján jól tudta, mi ilyenkor a teendő, ezért leguggolt és kezét a tarkójára tette. Aztán csak annyit érzett, hogy lenyomták a földre, de fájdalmat, rugást abban a helyzetben nem érzékelt. A videófelvétel megtekintése után mosolyogva annyit mondott: "ha Moszkvában történt volna ez az akció, akkor fél évig a kórházban feküdtem volna utána".

Szükséges és indokolt erőszak

Az ügyész perbeszédében hangsúlyozta: szükségtelen és aránytalan, így törvénysértő volt minden esetben a kommandósok által alkalmazott erőszak, az adott feladatokat ezek nélkül is végre lehetett volna hajtani. Ezért hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége miatt pénzbüntetés kiszabását kérte mindhárom vádlottra. A védelem szerint egyfelől nem látható tisztán a felvételeken, hogy mekkora és milyen rúgások, ütések érték a sértetteket, másrészt maguk a sértettek sem éltek panasszal rendőri erőszak miatt. Ráadásul a "rendőrségi törvény semmitmondó, pongyola, nulla szabályozása miatt" nincs aki meghatározhatná, hogy egy adott helyzetben mi számíthat "szükséges és indokolt" erőszaknak - érvelt az elsőrendú vádlott jogi képviselője. A másod- és harmadrendű vádlottak védői szerint szintén szakszerű és szükséges volt a figyelemelterelő jellegű fizikai kényszer, mivel fennállt a veszélye annak, hogy a pizzériában elfogott férfi kiszabadul bilincséből és támadólag lép fel. A védők bűncselekmény hiányában védenceik felmentését kérték a bíróságtól.

A bíróság osztotta a védelem álláspontját, és mindhárom kommandóst felmentette az ellenük hozott vádak alól. A bíró az ítélet rövid indoklásában nem tért ki a mellékszálként felmerült esetleges rendőrségi belvillongásra, osztályok közti vetélkedésre. Szakértői tanúk véleményére, illetve a többször megtekintett videófelvételekre alapozva azt állapította meg, hogy minden esetben jogszerű, indokolt és arányos volt az alkalmazott erőszak, ezért bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat. Az ítélet nem jogerős, az ügyész bűnösség megállapításáért, büntetés kiszabásáért fellebbezett mindhárom kommandós esetében.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.