Orsolya
7 °C
10 °C

Heroincsempészettel vádolják Észak-Koreát

2003.05.06. 13:31
Ötven millió dollár értékű heroinnal kapták el az észak-koreai hajót. Az ausztrál kormány szerint az ország kormánya áll a csempészet mögött. Észak-Korea szerint az egész csupán az amerikaiak lejáratókampánya.
Phenjan kedden tagadta, hogy bármi köze lenne ahhoz a kábítószer-szállítmányhoz, amelyet az ausztrál hatóságok foglaltak le egy észak-koreai hajón a múlt hónapban. A phenjani külügyminisztérium a KCNA észak-koreai hírügynökség által közzétett állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy rágalomkampánynak tekinti azokat a gyanúsításokat, amelyek szerint az ország kormánya állna a kábítószer-csempészés mögött.

Az ausztrál hatóságok április 20-án ötven kilogramm heroint foglaltak le egy észak-koreai hajón, amelynek legénységét - köztük harminc észak-koreait - őrizetbe vették. A lefoglalt kábítószer értéke mintegy 50 millió dollár. Egyes feltételezések szerint Phenjan a kábítószer-csempészés hasznából szeretné bevételhez juttatni súlyos válsággal küszködő gazdaságát.

Az ausztrál külügyminiszter az ügy kipattanása után magához kérette Észak-Korea nagykövetét, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Phenjan bekapcsolódott a nemzetközi kábítószer-csempészetbe. Phenjan szerint az észak-koreai kormányt illető gyanúsítgatás annak a rágalomkampánynak a része, amelyet az Egyesült Államok irányít, hogy nyomást gyakoroljon Észak-Koreára a közelmúltban kirobbant nukleáris válságban. A Reuters brit hírügynökség emlékeztet arra, hogy a válság tavaly októberben robbant ki, amikor az Egyesült Államok azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy titkos program megvalósítását indította el nukleáris fegyverekhez szükséges dúsított urán előállítása céljából.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!