Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Megvesztegetett rendőrök és börtönőrök

2002.08.08. 09:17
A Legfőbb Ügyészség nemrégiben készült jelentése szerint miközben az ország egyes rendőrségi fogdáiban órákon át a mellékhelyiségbe sem engedik ki a foglyokat, másutt a fogdaőrök helyenként pizzát, dobozos sört szolgálnak fel az őrizetükre bízottaknak.
A zuglói kerületi rendőrkapitányság 16 fogdaőre ellen nyújtott be vádindítványt a katonai ügyészség. A gyanú szerint az őrök sört, gyorséttermi ételeket vittek be a fogdába az őrizetesek kérésére - értesült a Magyar Hírlap. A kapitányságon minden szabályt megszegve egyeseknek engedélyezték a tévézést és a kártyázást.

Előzetesben a testét áruló fogdaőr
Előzetes letartóztatásba helyezték azt a fogdaőr nőt, aki a pécsi rendőrkapitányság fogdájában pénzért létesített szexuális viszonyt a foglyokkal. A Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt július 24-én határozott a tiszthelyettes előzetes letartóztatásáról. A 30 éves rendőrnőt azzal gyanúsítják, hogy a fogdában alkalmanként 8-10 ezer forintért bocsátotta áruba testét. Az ügyet a Kaposvári Katonai Ügyészség vizsgálja.

Forrás: Havaria Press

Mobiltelefon és szexuális szolgáltatás a raboknak

A Legfőbb Ügyészség most elkészült jelentése szerint a zuglói rendőröket az eljárás befejezéséig fel kellett volna függeszteni a szolgálat alól, ám erre nem került sor, mivel nem lett volna, aki a feladatukat helyettük ellátja. A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa már megkezdte az ügy tárgyalását.

Egy másik kirívó példa az egyik büntetés-végrehajtási intézetben történt - írja a napilap -: a vád szerint egy zászlósnő mobiltelefont csempészett be egy fogvatartottnak. Erről tudott a kolléganője, aki viszont szexuális kapcsolatot kezdeményezett a fogda egyik lakójával. Harmadik társuk pénz ellenében szemet hunyt a történtek felett. Az eset a napokban került az igazságszolgáltatás elé.

Értesülések szerint a bv-intézetekben elkezdődött a mobiltelefonok kiszűrésére hivatott technikai berendezés kiépítése.

Van, ahol a vécére sem engedik ki a rabokat

Az ügyészség szerint hivatali visszaélést követ el az, aki a büntetés-végrehajtási intézetekben és a rendőrség fogdáiban megengedhetetlen kedvezményeket ad az előzetes letartóztatásban, őrizetben lévő embereknek. Abban az esetben pedig ha bebizonyosul, hogy a fogdaőr pénzt kapott szolgálataiért, ellene vesztegetés lehet a vád.

A kivételezés mellett előfordul jogszabálysértő szigor is - állapítja meg az országos vizsgálat. A panaszokból ítélve egyes rendőrségi fogdákban ritkán engedik, kísérik ki a fogvatartottakat az illemhelyre. Az ügyészség szerint ez a bánásmód kimeríti a sanyargatás fogalmát, máskor az emberi méltóság megsértésének minősül.

Törvényességi felügyeleti jogkörükben az ügyészek újabban havonta kétszer tesznek látogatást a fogdákban, később pedig ellenőrzik, nem érte-e bántódás azokat, akik közölték az ügyésszel sérelmeiket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.