Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Elítélték a kislányra támadó kuvasz gazdáját

2003.11.19. 12:24
Maradandó sérülést okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés elkövetése miatt öt hónap fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság azt a férfit, akinek kutyája 2002 március 28-án megtámadott egy kislányt. A jogerős ítélet végrehajtását két év próbaidőre bocsátás mellett felfüggesztették.
A Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán jogerős ítélet született annak a kutyatámadásnak az ügyében, mely még 2002 márciusában történt a Pestlőrincen. A 67 éves vádlott kutyája - egy kuvasz - földre döntötte a kilenc éves kislányt, és marcangolni kezdte a gyermek arcát. A sikoltozó gyermekről szerencsére sikerült hamar eltávolítani a megvadult ebet. A kislány fejbőrén és arcán több esztétikailag maradandó sérülést szenvedett.

A vád szerint a nyugdíjas férfi szándékosan engedte ki az utcára az amúgy is felelőtlenül tartott kutyát és biztatta az utcán tartózkodó gyermekeket, hogy simogassák a kuvaszt. A vád a tanúk elmondására alapozva azt is kiemelte, hogy a kutya agresszív, kiszámíthatatlan természetű, ezért különösen nagy felelőtlenség volt az utcára engedni.

A védelem hangsúlyozta, hogy a vádlott őszinte, feltáró jellegű, beismerő vallomást tett, felelősségét elismerte, és a támadás elhárításában játszott szerepe jelentős volt. Az ittasság ténye, mellyel a kislány hozzátartozói vádolták a férfit, nem megállapítható, mivel a férfi betegsége miatt nehezen mozog, és beszéde is nehézkes. A kutyát megvizsgáló szakértők pedig nem találták agresszívnek az ebet, így nem is altatták el, ami pedig ilyen esetekben szokványos eljárás. A tanúk részleteiben eltérő vallomásai miatt a védelem nem látta indokoltnak büntetés kiszabását.

A bírőság az ítélet indoklásakor enyhítő körülményként említette a vádlott büntetlen előéletét, idős korát és betegségét, valamint hogy aktívan segített a kutya megfékezésében, illetve hogy a sértett sérülései később plasztikai sebészeti eljárással korrigálhatók, viszont súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy az utóbbi években igencsak megszaporodtak az ilyen jellegű támadások, melyek a felelőtlen kutyatartás következményei. Ezért a vádlottat magas fokú hanyag gondatlanság terheli, amiért szükséges példaértékű büntetés kiszabása. A maradandó sérülést okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt kiszabott öt hónap fogházban töltendő szabadságvesztést két év próbaidőre függesztették fel, és mivel az ítéletet a vád és a védelem is tudomásul vette, az jogerőre is emelkedett.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!