Ákos, Bátor
1 °C
12 °C

Robbanás a lakitelki termálstrandon

2005.05.03. 11:43
Kedden délelőtt robbanás történt Lakitelken, a tősfürdői termálstrandon, miközben az ÁNTSZ rutinellenőrzést tartott. Az ellenőrök a termálkútból kívántak mintát venni, ezért az egyik úszómester lánggal próbálta fertőtleníteni a csapot. A termálvízből felszabaduló gázok belobbantak, a férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Egy úszómester súlyosan megsérült, miután kedden délelőtt robbanás történt Lakiteleken, az önkormányzat üzemeltetésében működő tősfürdői termálstrandon. A Bács-Kiskun megyei település fürdőjében rutinellenőrzést tartott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ellenőrök a termálkútból akartak mintát venni, ezért az egyik úszómester lement a másfél méteres, kibetonozott aknába, hogy a mintavétel előtt elvégezze a csap fertőtlenítését.

Ehhez a 39 éves férfi meggyújtott egy alkoholba mártott vattát, hogy annak lángjával leégesse, és ily módon fertőtlenítse a csapot. Ekkor azonban a termálvízből felszabaduló gázok hatalmas robbanással kísérve belobbantak, és leégették a férfi kezét. A szerencsétlenül járt úszómesternek megégett a fejbőre, valamint a teste több pontján is másod- illetve harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

Nem nyilatkoznak

Az azonnal riasztott mentők a férfit a kecskeméti repülőkórházba szállították. A férfi kis kiterjedésű sérülései végül nem bizonyultak túl súlyosnak, állapotát stabilizálták, azonban további információkat kérésére nem közölhettek a kórházban. Mivel nem halálos munkahelyi balesetről van szó, az ügyet a munkaügyi felügyelőség vizsgálja.

Az Index szerette volna megkérdezni Herczeg Józsefet, a fürdő vezetőjét a történtekről, ő azonban semmilyen formában nem kívánt az üggyel kapcsolatban nyilatkozni. A lakiteleki polgármester sem akart az esetről szóbeli tájékoztatást adni, Varga Sándor hivatalos közleményben reagált a sajtóérdeklődésre. E szerint "Lakitelek-Tősfürdő szezonális jelleggel működő strandfürdő. A medencék vizét egy termálvizes és egy hideg vizes kút táplálja, amelyek az őszi-téli időszakban üzemen kívül vannak helyezve. A fürdő nyitásakor, a kutak beüzemelése során meg kell vizsgálni azok vizének minőségét is. Erre a vízkifolyó fertőtlenítését követően kerülhet sor. A fertőtlenítés nyílt láng alkalmazásával (égetéssel) történik - így biztosítható, hogy a vizsgálatba egyéb szennyeződések ne kerülhessenek. A vizsgálat fentiek szerinti előkészítésekor lobbant be a kútaknában a jelenleg még ismeretlen összetételű gáz. A vizsgálatot előkészítő személy kezein harmadfokú, szerencsére nem nagy kiterjedésű égési sérüléseket szenvedett."

Metán robbanhatott

A nagyobb mélységben lévő termálvizek gyakran szénhidrogénekkel együtt fordulnak elő. Egy köbméter vízzel több köbméter gáz is felszínre kerülhet ezekből a rétegekből, főként metán, ami fokozottan robbanásveszélyes gáz.

A tősfürdői termálstrand négyhektáros, parkosított, ligetes területen található. A fürdőt tápláló 42 fokos termálvizet egy 1970-es fúrás alkalmával találták ivóvíz helyett, áll a település honlapján. A kút 1050 méter mély, hozama percenként ezer liter. A víz alkáli hidrogénkarbonátos, amelyet vegetatív idegrendszeri panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésére, illetve baleseti rehabilitációra javasolnak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.