Előd
5 °C
12 °C

Tűzhalál fenyegette a Balti-tengeri Múzeum halait

2003.12.17. 16:09
Biológusok küzdöttek szerdán az észak-dániai Hirsthal város Balti-tengeri Múzeumában tartott halak megmentéséért, miután leégett az intézmény főépülete, amelyben egy mintegy 4,5 millió literes akvárium található.
A tűz kedd este tört ki. Az épületben volt Európa egyik legnagyobb - több ezer hallal teli - akváriuma, amelynek 45 centiméter vastag, különleges műanyagból készült falai nagyrészt kiállták a tűzvészt.

Néhol azonban a fal megrongálódott, a víz ömleni kezdett, s így süllyedt a vízszint. A múzeum biológus munkatársai szerint azonban maradt még remény néhány balti-tengeri hal megmentésére. Ehhez versenyt kellett futni az idővel, mert erősen csökkent a tartályokban az oxigéntartalom, az oldalüvegek pedig szétrobbanással fenyegettek.

A sós vizű akvárium, amelyet évente mintegy 300 ezer látogató keres fel, Dánia egyik fontos turistalátványosságának számít. Joern Munk Nielsen pénzügyi igazgató a térségre nézve súlyos csapásnak nevezte a tűzesetet, és lehetségesnek tartja, hogy a múzeumot egy vagy két évre be kell zárni.

A tűz a hatóságok szerint a kávézóban tört ki, ahol az előző nap a padlót lakkozták. Az akváriumot körülvevő épület szintes teljesen tönkrement.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.