Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Nyelvtanilag volt csak törvénysértő a pécsi toborzás

2004.05.04. 12:01
A kedden felmentett vádlottak a Francia Idegenlégióba akartak önkénteseket beszervezni, tevékenységük azonban a bíróság szerint nem jelentett veszélyt a társadalomra, ezért bűncselekménynek nem tekinthető. A tiltott toborzásért egyébként akár öt év börtönbüntetés is kiszabható.
Bűncselekmény hiányában felmentette a tiltott toborzás bűntettének vádja alól a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában azt a négy vádlottat, akik önkénteseket akartak beszervezni a francia idegenlégióba tavaly Pécsett. A táblabíróság ezzel helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság korábbi, felmentő döntését.

Nem idegen az idegenlégió

A vád szerint két pécsi férfi - egy ügyvéd és egy ügyvédjelölt segítséggel - céget alapított, hogy a francia idegenlégióba toborozzanak jelentkezőket, majd ki is utaztassák őket. Ennek érdekében tavaly több előadást is tartottak a pécsi ifjúsági házban, valamint újsághirdetéseket adtak fel, és plakátokat ragasztottak ki a megyeszékhelyen. A felhívásokra mintegy két tucatnyian jelentkeztek, közülük két férfit szállítottak ki Strasbourgba, de időközben - egészségügyi okok miatt - őket is visszaküldték.

Az első fokon eljáró bíróság január 22-i tárgyalásán kimondta, hogy a francia hadsereg nem számít idegennek, hanem - a NATO részeként - szövetséges haderőnek tekinthető. Emiatt viszont a négy vádlott nem követte el a terhükre rótt tiltott toborzás bűncselekményét. A vádhatóság fellebbezése nyomán került az ügy a táblabíróságra, ahol lényegében helybenhagyták az első fokon meghozott ítéletet. Módosították ugyanakkor az indoklást, kimondva, hogy az idegenlégió idegen fegyveres szervezetnek számít - értesült a HavariaPress.

Nem veszélyes

Az ítélőtábla indoklása szerint a büntető törvénykönyv ide vonatkozó részének nyelvtani értelmezése alapján a vádlottak elkövették a tiltott toborzást, illetve az abban való részvételt, de konkrét tevékenységük nem jelentett veszélyt a társadalomra, ezért bűncselekménynek nem tekinthető.

A törvény kimondja, hogy tiltott toborzásnak minősül, ha valaki a Magyar Köztársaság területén idegen fegyveres szervezetbe katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra, vagy katonai kiképzésre toboroz, amiért maximálisan öt év börtönbüntetés szabható ki.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.