Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Előzetesben az olaszliszkai gyanúsítottak

2006.10.18. 14:01
Szerdán kora délután döntött a megyei bíróság az Olaszliszkán történt lincselés három gyanúsítottjának előzetes letartóztatásba vételéről. A rendőrség gyakorlatilag hírzárlatot rendelt el a nyomozást érintő kérdésekben, a településre több megyéből is irányítanak rendőröket. Hiller István levélben fejezte ki részvétét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szerda kora délután hozott végzése alapján előzetes letartóztatásba kerültek a brutális olaszliszkai lincselés gyanúsítottjai, jelentette a HavariaPress. A bíróság a várható büntetés nagysága, a tanúk esetleges befolyásolásának lehetősége, továbbá a bűnjelek eltűntetésének, illetve szökés veszélye miatt látta indokoltnak a három férfi előzetes letartóztatását, aminek időtartamát egyelőre egy hónapban határozták meg.

Az emberölés megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett három férfi - a 36 éves H. Dezső, a 21 éves Sz. András és a 18 éves H. Dezső - mostantól a megyei börtönben várja a büntetőeljárás lefolytatását. A HavariaPress hírügynökség információi szerint két férfi részben beismerte tettét, míg az elsodort kislány apja tagadta, hogy részt vett volna a kegyetlen lincselésben.

Folyamatos rendőri jelenlét

A rendőrség gyakorlatilag hírzárlatot rendelt el, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a szerdán kiadott közleményben úgy fogalmaz, hogy a nyomozás érdekében a továbbiakban csak közlemények formájában ad tájékoztatást. A rendőrségi közleményben emellett az is áll, hogy a nyomozást fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatják.

Olaszliszkán folyamatos rendőri jelenlétet rendelt el a megyei rendőr-főkapitányság vezetője. Kökényesi Antal még hétfőn este egyeztetett a település pogármesterével, a vezérőrnagy ekkor értesült arról, hogy a helyi romák egy része elmenekült a faluból, félnek az esetleges atrocitásoktól. A faluban ezért határozatlan ideig - vagy ahogy a rendőrség fogalmaz: "a szükséges ideig" - folyamatos közterületi szolgálatot látnak el a sárospataki rendőrök, amibe besegítenek a Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a szomszédos megyék rendőrei is.

A rendőrség külön kezeli a vasárnapi közlekedési balesetet és az azt követő halálos lincselést. A 11 éves kislány elsodrásában a felelősség kérdését a rendőrség egyelőre még nem tisztázta, az ügyben szakértő bevonásával szabálysértési eljárás indult. A csoportosan elkövetett emberölés ügyében nem zárja ki a rendőrség, hogy további őrizetbe vételek is lesznek, a gyanúsítottak köre még bővülhet.

"Jó tanár volt"

Levélben fejezte ki a maga, az oktatási tárca és a Közoktatáspolitikai Tanács részvétét a tiszavasvári iskola igazgatójának Szögi Lajos tanár "értelmetlen és megdöbbentő, tragikus halála" miatt Hiller István oktatási és kulturális miniszter. "Szögi Lajos ismereteim szerint jó tanár volt, elkötelezett pedagógus - de mindenekelőtt ember" - írta a szaktárca vezetője Halász Lászlónak.

A 44 éves földrajz szakos tanárt vasárnap délután verték halálra a zempléni Olaszliszkán, miután autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki könnyebb sérülést szenvedett. Az autó vezetőjét a feldühödött helybéliek kirángatták kocsijából, és olyan súlyosan bántalmazták, hogy a helyszínen életét vesztette. Az autóban ült a háromgyermekes családapa két gyermeke is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.