Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Egy éves a London Eye

2001.03.16. 18:01
Működésének egy éves évfordulóját ünnepli a British Airways London Eye, a világ legnagyobb kilátó kereke. A 135 méter magas és 1.500 tonna súlyú London Szeme, a 2000. március közepén megtett első fordulatoktól számítva, több mint 3,5 millió látogatóját emelte a magasba, annak ellenére, hogy tervezői mindössze 2,2 millió fő "tiszteletkörére" számítottak a millenniumi és az újévben.
London Szemét első születésnapján Ken Livingstone, London Főpolgármestere valamint Lord Marshall, a British Airways elnöke köszöntötte. Az első éves évforduló alkalmából a British Airways egy 2,4 méter átmérőjű Jubileumi Kilátó Rondellát állíttatott, amelynek felavatásán 1.000 luftballon emelkedett a magasba, míg az ünneplő tömeg belekóstolhatott a London Eye formájú óriástortába, amelyet Jane Asher, London egyik leghíresebb mester cukrásza formázott meg. A rövid megemlékezést követően a díszvendégeket és további 365 szerencsés résztvevőt a Szem az ünneplő forgatag és a város fölé emelte.

9855 fordulat évente

Fennállásának első évében a British Airways által megálmodott és finanszírozásával megvalósult London Eye 9.855 fordulatot tett meg, így 32 légkondicionált üvegkapszulájának mindegyike 4.256 kilométert tett meg, azaz a kerék kétszer gurulhatott volna el Londontól Moszkváig.

Vezető turisztikai szakemberek és a város vezetése szerint a London Eye az angol főváros turisztikai látványosságává, sőt egyik jelképévé vált. A Szem London turisztikai vonzerejét növeli a turisták körében is. Ezt az a tény is bizonyítja, hogy az óriáskerék három és félmilliós látogatottsága, valamint más Millenniumi nevezetességek már a tavalyi év végére 27 millió főről 30 millióra növelték London látogatóinak számát.

A világ legnagyobb óriáskerekéről Windsorig ellátni

A Szem London 4. legmagasabb építménye és világ legmagasabb kilátókereke. A létesítmény grandiózus méreteit jól érzékelteti az a tény, hogy a látogatók jó időben akár 40 kilométerre, az angol Királynő windsori nyári rezidenciájáig is elláthatnak. A Szem majdnem háromszor olyan magas, mint a Tower híd, négyszer szélesebb, mint a Szent Pál székesegyház kupolája és több mint 4-szer férne el benne a budapesti óriáskerék.

A kerék öt évig működhet

A Szem eredetileg 5 évre kapott működési engedélyt, így első születésnapján már tinédzser éveinek végén jár. A létesítmény rövid előélete alatt, nemcsak a Londonba érkező turisták, de az ide látogató hírességek programjában is ugyanolyan kötelező turistacélponttá nőtte ki magát, mint a Madamme Tusadus, a Tate Gellery, a National Museum, vagy akár az angol parlament híres Big Ben tornya. A rendhagyó látványosság látogatói voltak a közelmúltban Callista Fockhart (Ally McBeal), Gene Hackman, Kylie Minogue és Tom Hanks is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.