Ambrus
-7 °C
3 °C

Veszteséges a London Szeme

2001.05.06. 20:54
Több milliós látogatottsága ellenére veszteségesen működött fennállása első évében a világ egyik legnagyobb, 130 méteres óriáskereke, amely tavaly márciusban nyílt meg London központjában.
Veszteséges a világ legnagyobb kilátókereke
fotó: EPA
A British Airways légtársaság pénzéből felépített Temze-parti attrakció a most nyilvánosságra került eredménybeszámoló szerint 8 millió font adózás előtti veszteséget termelt, jóllehet egy év alatt 3,5 millióan keresték fel, s 25,4 millió font bevétele volt a működtető társaságnak, a London Eye Companynek.

Az első tíz hónapban még 5,46 millió font működési profitot hozott a London szemének keresztelt, a brit parlamenttel szemközt felállított kerék, de az építésre felvett hitelek kamatai veszteségbe fordították a 12 havi eredményt.

A London Eye indulását sem kísérte sok szerencse: a British Airways eredeti tervei szerint a zárt kabinok első utasai már a 2000. év beköszöntét is a magasban élhették volna át, de a számtalan műszaki probléma miatt három hónapot csúszott az átadás.

Fennállásának első évében a British Airways által megálmodott és finanszírozásával megvalósult London Eye 9.855 fordulatot tett meg, így 32 légkondicionált üvegkapszulájának mindegyike 4.256 kilométert tett meg, azaz a kerék kétszer gurulhatott volna el Londontól Moszkváig.

A városba látogató hírességek programjában is kötelező turistacélpont
fotó: EPA
Vezető turisztikai szakemberek és a város vezetése szerint a London Eye az angol főváros turisztikai látványosságává, sőt egyik jelképévé vált. A Szem London turisztikai vonzerejét növeli a turisták körében is. Ezt az a tény is bizonyítja, hogy az óriáskerék három és félmilliós látogatottsága, valamint más Millenniumi nevezetességek már a tavalyi év végére 27 millió főről 30 millióra növelték London látogatóinak számát.

A világ legnagyobb óriáskerekéről Windsorig ellátni

A Szem London 4. legmagasabb építménye és világ legmagasabb kilátókereke. A létesítmény grandiózus méreteit jól érzékelteti az a tény, hogy a látogatók jó időben akár 40 kilométerre, az angol Királynő windsori nyári rezidenciájáig is elláthatnak. A Szem majdnem háromszor olyan magas, mint a Tower híd, négyszer szélesebb, mint a Szent Pál székesegyház kupolája és több mint 4-szer férne el benne a budapesti óriáskerék.

A kerék öt évig működhet

A Szem eredetileg 5 évre kapott működési engedélyt, így első születésnapján már tinédzser éveinek végén jár. A létesítmény rövid előélete alatt, nemcsak a Londonba érkező turisták, de az ide látogató hírességek programjában is ugyanolyan kötelező turistacélponttá nőtte ki magát, mint a Madamme Tusadus, a Tate Gallery, a National Museum, vagy akár az angol parlament híres Big Ben tornya. A rendhagyó látványosság látogatói voltak a közelmúltban Callista Fockhart (Ally McBeal), Gene Hackman, Kylie Minogue és Tom Hanks.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!