Piroska
-12 °C
-2 °C

A katonaság nem engedte a tűzoltókat az égő erdő közelébe

2001.05.31. 16:53
A tűzoltók öt kilométer hosszan kigyulladt erdő oltását addig nem kezdhették meg, amíg a honvédség nem fejezte be gyakorlatát a Fejér megyei Csór közelében. A kiérkező egységeket ugyanis nem engedték be a lőtérre, pedig azonnal le kellett volna állítaniuk a gyakorlatot. A tüzet egy sorozatlövő fegyver lángcsóvája okozta, amitől a száraz avar könnyedén lángra lobbant. A Honvédelmi Minisztérium állítása szerint a helyszínt a megyei tűzoltók is biztosították, ezt a székesfehérvári tűzoltóság szóvivője az Indexnek cáfolta.
Mintegy öt kilométer hosszan égett az erdő a Fejér megyei Csór térségben, de a tűzoltók közel fél órán át nem kezdhették meg az oltást, mert a katonaság egy gyakorlat miatt nem engedte be őket a lőtérre. Pavelcze László, a Fejér Megyei Tűzoltóság szóvivője az MTI-nek elmondta, a kigyulladt erdőrész a lőtér egy részét is érintette, de hiába riasztották időben a tűzoltókat.

Meg kellett várni a gyakorlat végét

A Fejér megyei tűzoltók tudtával és részvételével zajlott az a csütörtöki lőgyakorlat, amelynek során avartűz keletkezett a Magyar Honvédség lőterén - tájékoztatta a szaktárca sajtóirodájának vezetője az MTI-t. Joós György elmondta, hogy az úgynevezett BM 21-es sorozatvető fegyver használatakor minden egyes kilövéskor lángcsóva csap ki a szerkezetből, amely lángra lobbanthatja a mögötte található területet. Ezért valamennyi ilyen lövészet idején a honvédség saját tűzoltóegysége mellett a megyei tűzoltóság is a helyszínen van, hogy minden egyes lövéssorozat után eloltsák az esetleges tüzet.

Az idei nagy szárazság miatt ezúttal kimondottan kérték a tűzoltók részvételét, sőt egy tűzoltásra alkalmas honvédségi helikoptert is a helyszínre rendeltek. Joós György közlése szerint a tűzoltók csak akkor nem olthatták a tüzet, amikor a sorozatvető szerkezet működött. Hozzátette: a lőgyakorlat 11 órától 12-ig tartott, a tűz oltását pedig fél kettőre fejezték be a tűzoltók. Joós György hangsúlyozta, hogy az erdő nem gyulladt ki, csak az avar és az aljnövényzet égett a lőtéren.

A tűzoltók nem biztosították a területet

Pavelcze László az Indexnek elmondta, a lőgyakorlat a tűzoltók tudtával tartották, de ők nem voltak a helyszínen. A riasztás után tíz perccel érkeztek meg, de a gyakorlat végéig a közelébe sem mehettek a területnek. A katonai tűzoltóknak azonnal be kellett volna avatkozniuk, de nem tették. Cáfolta a minisztérium állítását, hogy az erdő nem égett, mivel az ottani aljnövényzet is lángra kapott. Mintegy húsz hektár égett le.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.