Mária
-7 °C
3 °C

Az ukrán Petőfi lottón nyert emlékműve

2003.03.18. 04:22
Az ukrán lottó főnyereményét megütő Ihor szobrot kíván állítani a legnagyobb ukrán költőnek, Tarasz Sevcsenkónak. Amikor a húzás utáni napon hazafelé ment a nyaralójából, több embert látott a kőnél, ahol hosszú évek óta tervezik a költő szobrának felállítását.
Emlékművet kíván emelni szülővárosában, Verhnyodnyiprovszkban egy szerencsés lottózó Tarasz Sevcsenkónak, az "ukrán Petőfinek", vagy ahogyan egyik művéről Ukrajna-szerte becézik a XIX. századi nemzeti költőt, a "Kobzosnak".

A Dnyipropetrovszk megyei nyertes a március 8-i húzáson nyolc kombinációja egyikével lett a három millió hrivnyás főnyeremény (mintegy 125 millió forint) boldog tulajdonosa. Ihor nyereségét nem tartja véletlennek: negyven olyan kombinációt játszott meg egymás után, amelyek még soha sem jöttek be a Szuper-lottón.

Amikor a húzás utáni napon hazafelé ment a nyaralójából, több embert látott a kőnél, ahol hosszú évek óta tervezik a költő szobrának felállítását. "Mégiscsak szégyen, hogy a kövön kívül nincs itt más, ezért úgy döntöttem, kifizetem az emlékmű felállítását" - idézte az irodalomkedvelő lottónyertes magyarázatát a szoborállítási tervvel kapcsolatban a Kijevszkije Vedomosztyi. Arról, hogy mikor készül el a "lottón nyert" emlékmű, nem tájékoztatott a kijevi lap.

A jobbágysorban 1814-ben született költő verseiben a szabadságért folytatott harcot. Szerencséjére Pétervárott tanulhatott, ahol felvilágosult ifjú vált belőle, aki nemcsak írt, hanem festett is. Egyik legismertebb költeménye a "Holtaknak, élőknek és meg nem születetteknek" írt Üzenet című költeménye.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!