Mária
-7 °C
3 °C

Tízezer turista rekedt az Alpokban

2006.03.09. 16:06
Elzárta a hóesés a külvilágtól az ausztriai Vorarlberget. A térségben mintegy tízezer turista rekedt. A lavinaveszély miatt Tirolban és Salzburgban is utakat kellett lezárni.

Turisták ezreit vágta el a külvilágtól a hó csütörtökön az osztrák Alpokban. Az osztrák tömegtájékoztatás beszámolói szerint Vorarlberg több üdülőközpontját - közöttük Lech, Zürs és Stuben síparadicsomait - nem lehet közúton elérni, mert az oda vezető utak mindegyikét lezárták a fokozott lavinaveszély miatt.

A turisztikai irodák helyi képviseletei szerint mintegy 9600 turistát vágott el a külvilágtól a hó. Az ország nyugati részén telente általában két-háromszor is kialakulnak ilyen viszonyok, a helyiek így már kellően fel vannak készülve az útzárlatokra.

A helyi hatóságok a hóesés megszűnte után robbantásokkal fognak mesterséges lavinaomlásokat előidézni, hogy a hegyoldalakon felhalmozott hó ne veszélyeztethesse a közlekedést.

Vorarlbergen kívül Tirol és Salzburg tartományokban is már mindenütt négyesre növelték a lavinaveszély mértékét az 5-fokozatú skálán. Néhány utat és vasúti pályaszakaszt is le kellett zárni, egyelőre nem tudni, hogy mikorra tudják biztosítani a közlekedés zavartalanságát.

Ezen a télen már kilencen haltak meg lavinák áldozataiként és 30-an pedig megsérültek a hóomlásokban Ausztriában. Az osztrák belügyminisztérium összesítései szerint legutóbb szerdán halt meg két grazi túrázó, akiket lavina temetett be Präbichlben, egy harmadik társuk pedig megsebesült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!