Judit
-2 °C
8 °C

Macskák műemléki rangban

2001.12.14. 06:01
A római történelmi városközpontot benépesítő macskák a továbbiakban a "biokulturális örökség" részének tekintendők. Amikor tehát a romos történelmi helyeken valaki belerúg egy bajszos állatba, az olyan lesz, mintha Traianus oszlopára csapott volna le kalapáccsal.
A megtisztelő cím a 120 ezer római macska mintegy tíz százalékára vonatkozik, azokra, amelyek az ősi városrészeket, a Colosseumot, a császári fórumokat, de elsősorban a híres-nevezetes Largo Argentina romjait vették birtokukba. Ez utóbbi helyet a római magyarok régóta "a macskás térnek" nevezik. Itt működik a macskasegélyező egyesület is, amely az egyik nyugati ország nagykövetasszonyának a védnöksége alatt nagyszabású jótékonysági vacsorákat is szervezett ennek az emberközeli állatnak a felkarolására. Állatorvosok, önkéntes ápolók tartanak rendszeres ügyeletet e kistestűek "árvaházaiban".

Örökmacska az örök városból

Az önkormányzati illetékesek régóta tisztában vannak azzal, hogy e jószágok a város képéhez tartoznak, annyira, hogy utazási irodák tömkelege szervez "cat-watching" (macskanéző) városi túrákat Rómában. Az önkormányzat egyik illetékese egyik nyilatkozatában kijelentette: "A macskák és a műemlékek már régóta szimbiózisban élnek, a turisták érdeklődését is felkeltették. Egyre több nemzetközi örökbefogadási kérelem érkezik. Ezek alapján a macskák nevelési, szociális és idegenforgalmi szempontból egyaránt áldást jelentenek az örök város számára".

Nyávogás városhatárok nélkül Amikor tehát a romos történelmi helyeken valaki belerúg egy bajszos állatba, az olyan lesz, mintha Traianus oszlopára csapott volna le kalapáccsal. Más kérdés, hogy ez a "műemlékvédelem" csak a városközpont macskáit illeti meg. A jószágok persze ide-oda csalinkáznak a városban, tehát az egyik pillanatban még a "VIC" (Very Important Cat) kategóriába tartoznak, a másik pillanatban - ha például elhanyagolt mellékutcába csatangolnak el - már csak "köznapi halandó" teremtménynek számítanak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.