Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Hivatalosan is véget ért a madárinfluenza

2006.04.25. 13:38
Sikerült megakadályozni Magyarországon, hogy a madárinfluenza vírus házi szárnyasokat is megfertőzzön. Bár a veszély nem múlt el végleg, egyelőre megszüntették az összes hazai védő és megfigyelési zónát.

Március 20-a óta nem találtak fertőzött madártetemet, így már egyetlen védő-, vagy megfigyelési zóna sincs érvényben Magyarországon. A kormány ülésén elhangzott jelentés szerint az elmúlt 70 napban megtett lépésekkel sikerült megakadályozni, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusa háziszárnyasokra terjedjen át.

A madárinfluenza extrém körülmények között emberre is veszélyes vírusa február 15-én jelent meg Magyarországon. Azóta összesen 64 szárnyas elhullását okozta a H5N1-es vírus. Ezek közül egy-egy kormorán, szárcsa, tőkésréce és dankasirály, a többi bütykös hattyú volt.

A madárvészben elpusztult szárnyasok miatt összesen kilenc védőzóna és ugyanennyi megfigyelési övezet felállításáról született döntés. Utolsóként múlt héten pénteken a nagybaracskai térség köré vont megfigyelési zóna vesztette érvényét, ahol a legtöbb fertőzött szárnyast, szám szerint 55-öt találtak.

Hacsak újabb fertőzött madártetem nem kerül elő, aminek az esélyét kizárni természetesen nem lehet, a korlátozó intézkedések a vírus hazai megjelenése előtti időszaknak felelnek meg. Így például továbbra is fedett helyen kell itatni és etetni a háziszárnyasokat, a vadmadárvadászat pedig, éppúgy, mint a madárkiállítások rendezése, engedélyhez kötött.

A közvetlen veszély elmúltával, az elkövetkező időszakban a hazai madárállomány megfigyelésére koncentrálnak az állategészségügyi hatóságok. A tavalyi 11 ezer után idén 33 ezer madárvizsgálatot végeznek, szerte az országban. Az év végéig 3500 vadmadarat és 29500 háziszárnyast vizsgálnak meg, az Európai Unió előírásainak megfelelően.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.