Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Ugyanaz a veszedelmes vírus pusztít Romániában, mint Ázsiában

2005.10.15. 12:47
Szombaton a román mezőgazdasági miniszter bejelentette: a két romániai faluban múlt héten talált kórokozó megegyezik a H5N1-féle influenzavírussal, ami 2003 óta rengeteg szárnyast pusztított el, és eddig több mint 66 ember halálát okozta délkelet-Ázsiában.

A BBC cikkben számol be arról, hogy a román hatóságok szerint a Duna-deltában talált vírus változata megegyezik azzal a kórokozóval, ami Ázsiában is lecsapott. A H5N1-féle influenzavírus 2003 óta rengeteg szárnyast pusztított el, és eddig több mint 66 ember halálát okozta délkelet-Ázsiában.

Nézze meg a képeket!

A madárinfluenzára utaló gyanús jeleket múlt héten találták Romániában.

"A Ceamurlia és Jos falvakban talált influenzavírus valóban a H5N1" - jelentette be Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter a román Realitatea tévécsatorna szombati műsorában. A román kormány válságstábot hívott össze: mezőgazdasági és állategészségügyi szakemberek politikusokkal vitatják meg, milyen lépéseket tegyenek a járvány megfékezésére.

Az angolok is igazolták

A románok szombaton jelentették be a hírt - ezzel az emberre is veszélyes madárinfluenza hivatalosan is megérkezett az európai kontinensre. Az angol kutatók megvizsgálták a Duna deltájában talált vírusmintát a weybridge-i állategészségügyi laboratóriumban (Veterinary Laboratory Agency), és az MTI híre szerint - bár eredetileg hétfőre ígérték a vizsgálat eredményét - már szombaton, a román bejelentést követően megerősítették a kórokozó izolálását a vizsgálati mintában.

A brit kormány bejelentette, hogy összesen 15 millió dózist rendelt a H5N1 vírus elleni leghatékonyabb szernek tekintett Tamiflu gyógykészítményből, de határozottan óvta a lakosságot a pániktól, mondván: továbbra is kizárólag állat-, nem pedig humánegészségügyi problémáról van szó.

Szigorú lengyel tilalmak

Szigorú madárinfluenza elleni intézkedéseket vezettek be azonnali hatállyal szombaton Lengyelországban, miután bizonyosá vált, hogy Romániában is megjelent a betegség veszélyes, H5N1 típusú vírusa.

Jerzy Pilarczyk mezőgazdasági miniszter rendeletben tiltotta be a szárnyasok szabad ég alatt tartását, piaci árusítását, galambversenyek- és kiállítások rendezését, valamint a vadmadarak vadászatát Lengyelország egész területén. A rendelet megszegőit súlyos pénzbüntetés fenyegeti.

Lengyelországban csütörtökön jelentették be, hogy a végleges romániai vizsgálati eredményektől teszik függővé a szigorú rendszabályok elrendelését.

Nem elég egy ellenszer

Londonban közölt kutatási eredmények eközben valamelyest megkérdőjelezték a Tamiflu hatékonyságát: a Nature című, Londonban szerkesztett nemzetközi tudományos magazin jelentése szerint japán kutatók olyan madárinfluenza-vírust találtak, amely részlegesen ellenáll a svájci készítménynek.

A tanulmány szerzője, Kavaoka Josihiro, a tokiói és a wisconsini egyetem víruskutató professzora szerint az ellenálló kórokozót egy vietnami beteg szervezetében mutatták ki. A vizsgálati alany nagy dózisú Tamiflu-kezelésben részesült, és meggyógyult, de a japán kutatók a páciens felépülése után, az általa szolgáltatott mintában találtak néhány olyan H5N1 vírust, amely részben ellenállónak bizonyult a svájci készítménnyel szemben.

Josihiro szerint ez nem meglepő, de jelzi, hogy a világ esetleg túlzott mértékben épít erre az egy gyógyszerre, és nem ártana, ha párhuzamosan más vírusellenes szerek készletezése is megkezdődne.

Még nincs pánik

Törökország déli részén a hatóságok pénteken szállították kórházba egy galambtenyésztő család tagjait és szomszédaikat, miután a szomszédok elmondása szerint a napokban negyven galamb pusztult el. Európában eddig még nem érkezett jelentés madárinfluenzával fertőzött emberről.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.