Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Madárinfluenza Törökországban

2006.01.04. 23:49
Madárinfluenzában halt meg a 14 éves török parasztfiú és megfertőződött a súlyos kórral három hozzátartozója is, ismerte el szerdán a török egészségügyi miniszter.
A török egészségügyi miniszter elismerte szerda este, hogy mégis madárinfluenzában halt meg egy 14 éves parasztfiú és megfertőződött a súlyos kórral három hozzátartozója is.

A minisztérium korábban azt állította, hogy az iráni határon, Dogubeyazit faluban lakó 14 éves fiú halálának semmi köze a madárinfluenzához, a gyermek tüdőgyulladásban halt meg.

Recep Akdag miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a fiú és rokonainak madárinfluenza-tesztje pozitív volt. Ez az első eset, hogy emberek betegedtek meg madárinfluenzában Törökországban. A betegeket a kelet-törökországi Van város kórházában kezelik, s mindannyian az iráni határhoz közeli kis faluból valók.

Újabb hét madárinfluenza-gócot jelentettek Romániából

Az emberre is veszélyes H5N1-vírus okozta madárinfluenza újabb hét bizonyított romániai járványgócáról számoltak be szerdán a bukaresti hatóságok az Európai Unió brit referencialaboratóriumából kapott eredmények alapján.

A szárnyasokat pusztító betegségtől sújtott falvak Bukaresttől 100-150 kilométerre északkeletre fekszenek, a Kárpátok délkeleti nyúlványának közelében. A nagy-britanniai Weybridge laboratóriumában jelenleg még további három romániai településről beküldött szövetmintákat vizsgálnak.

Azóta, hogy 2005 októberében a Duna-deltában felütötte fejét a madárinfluenza, a járvány mostanáig mintegy 200 kilométerre terjedt tovább nyugati irányban és kimutathatóan 23 települést érintett, ezek közül négy járványgócot időközben felszámoltnak nyilvánítottak.

Mindenhol vesztegzárat vezettek be és elrendelték a szárnyasok tömeges kényszervágását, még mielőtt a végleges leletek megérkeztek volna a brit laboratóriumból. A vírushordozónak tartott szibériai költöző madarak zömének megjelenését az újév táján várták Romániában.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!