Ágnes
-13 °C
0 °C

Megvan a laboreredmény: H5N1 volt a magyar baromfiban

2006.06.16. 19:43
A Kiskunmajsán és közelében elő madárinfluenzás háziszárnyasokban kimutatható volt a H5N1-es vírus, erősítette meg az angliai ellenőrző laboratórium. A főállatorvos szerint az eddigi kényszerintézkedéseken nem kell változtatni, az agrárminiszter kártalanítást ígér a leölt állatok gazdáinak. A Fidesz szerint kétséges, megítéli-e erre az unió a teljes összeget.

A Magyarországon madárinfluenzát okozó H5-ös nagy patogenitású, azaz nagy fertőzőképességű vírus az N1-es, azaz a szélsőséges esetben emberre is veszélyes alfajhoz tartozik, közölte az angliai ellenőrző laboratórium. Ezt Süth Miklós országos főállatorvos mondta el a vizsgálati eredmény Angliából való megérkezését követően.

A főállatorvos elmondta: a már meghozott járványügyi óv- és kényszerintézkedéseken nem kell változtatni, mivel a magyar állategészségügyi hatóságok a járvány kitörésének kezdetétől úgy kezelték a madárinfluenzát, mintha azt bizonyítottan a H5N1-es vírus okozta volna.

Nincs szükség újabb intézkedésre

Önkénteseket oltanak be
a magyar vakcinával

Az elkövetkező hetekben ötszáz önkéntest oltanak be a madárinfluenza ellen kifejlesztett vakcinával - adta hírül az MTV Híradója. A közszolgálati televízió információja szerint egy újabb, 150 emberen végzett vizsgálat megerősítette, hogy a világon egyedülálló módon hatékony a magyar vakcina a madárinfluenza H5N1-es vírusa ellen.

A következő hetekben ötszáz önkéntest - köztük gyerekeket és nyugdíjasokat - oltanak be azért, hogy el lehessen indítani az ellenanyag uniós törzskönyvezését. A hírműsor értesülései szerint a vakcinát kifejlesztő és gyártó Omninvest Kft. több tízmilliárd forint értékű üzletet kötött, s újra nagy tételben gyártják a vakcinát. Több ázsiai és közel-keleti ország több millió ampullát rendelt az oltóanyagból, néhány már át is utalta a vételárat. A vakcina ára 30-35 euró, s a bevételből a magyar állam 14 százalékkal részesedik.

Az Omninvest ügyvezetője, Lackó Tamás azt is közölte, hogy a cég pilisborosjenői telephelyén megvan a kapacitás a magyar lakosság beoltásához szükséges vakcinamennyiség legyártásához. Az oltóanyagot még nem gyártották le, mert még nem alakult ki az a pandémiás törzs, amely emberről emberre terjed, és amely ellen az oltóanyagot ki kell fejleszteni. Hangsúlyozta: ha az kialakul, képesek lesznek arra, hogy rövid időn belül ellássák a lakosságot oltóanyaggal.

Süth Miklós tájékoztatása szerint az angliai laboratórium kimutatta, hogy a Magyarországon megjelent magas fertőzőképességű H5-ös madárinfluenza-vírus közvetlen rokonságot mutat az Európában eddig talált más influenzavírusokkal, például a Franciaországban és Romániában diagnosztizált vírusokkal.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azt mondta: mivel napok óta nincs újabb megbetegedés, ezért péntek reggeltől enyhítették a szigorításokat. "Engedélyezetem, hogy a körzeten belüli vágóhidak a megfelelő vizsgálatok elvégzése után a körzetből is fogadhatják az állatokat, de feldolgozás után csak hazai értékesítésre kerülhet sor" - tette hozzá.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a közvetlen kárt szenvedett baromfitartók, akiknek levágták az állatait, egy hónapon belül teljes kártérítést kapnak.

Gráf József beszámolt arról, hogy 8,5 milliárd forint kifizetésére tettek javaslatot az Európai Uniónak, de a közösség egyik szakbizottsága egyelőre csak 1,5 milliárd forintos kár elismerésénél tart. "Ha egyetlen fillért kifizetek, amit az unió nem ismer el, akkor az egész közösségi támogatást kockáztatjuk" - tette hozzá a szakminiszter.

A Fidesz kétkedik

Gráf József hangsúlyozta: az unióban a baromfi és a sertés a könnyű támogatási kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy közvetlen támogatást nem lehet kifizetni a gazdáknak. A magyar kormány minimális célként hatmilliárd forint kifizetését szeretné elérni az unió illetékeseinél.

Míg az olasz és a francia állam minden érintett gazdának előre kifizette a kártérítést és ezzel a teljes összeggel fordult az unióhoz, addig Magyarország biankó igénnyel kereste meg a EU-t, hívta fel a figyelmet Font Sándor fideszes képviselő. Véleménye szerint egyértelmű, hogy azok a gazdák, akik a blokkolás következtében szenvednek el károkat, csak részleges kárpótlást kaphatnak, hiszen az unió még egyetlen esetben sem fizetett százszázalékos kárpótlást.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.