Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Sátáni számnál tart az olasz maffia

2003.12.10. 11:06
A négy legnagyobb olasz maffia a hatóság szerint 666 emberrel végzett, miközben 43 milliárd eurós bevételre tett szert.
Az Eurispes, a politikai, gazdasági és társadalmi kutatások római intézetének tanulmánya szerint a négy legnagyobb olasz szervezett bűnözői csoport (a nápolyi székhelyű Camorra, a calabriai bázisú 'Ndrangheta, a szicíliai Cosa Nostra és pugliai Sacra Corona Unita) az elmúlt öv évben leginkább a kábítószer-kereskedelemből húzott hasznot, összesen 26 milliárd euró értékben. Itt a vezető szerepet a nápolyi klánok játsszák - a bevétel harmada az övék -, s a tanulmány szerzői szerint különben is a 'Ndrangheta a leginkább terjeszkedő és megújhodásra képes bűnszövetkezet Olaszországban.

A különböző vállalatokban való maffiarészesedés 7,5 milliárd eurót, a fegyverkereskedelem 5,2 milliárdot - itt a Camorra a főszereplő -, a prostitúció 2,2 milliárdot, míg a zsarolás és az uzsorakamat 2 milliárd eurót hozott az olasz maffia konyhájára a fél évtized alatt.

A 666 gyilkosság közel fele a bandaháborúk következménye, s azok fő helyszíne a Camorra szűkebb hazája, Campania tartomány, ahol 311 maffiagyilkosságot jegyeztek fel. Calabriában 144, Pugliában 108, míg Szicíliában "mindössze" 89 maffiagyilkosságot regisztráltak az elmúlt öt évben.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!