Ambrus
-7 °C
3 °C

Radnaiékra vallott a kecskeméti maffiaperben egy autókereskedő

2005.05.17. 12:30
Egy budapesti autókereskedő szerint a maffiaper fő vádlottjai korábban egy állítólagos autó-elszámolásra hivatkozva több százezer dollárt követeltek tőle. A férfi telephelyére két éve ismeretlenek kézigránátokat dobtak be. A rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajló büntetőperben jelenleg tanúkat hallgatnak ki.

Radnai Lászlóra és Ferencsik Attilára vallott a kecskeméti maffiaper tárgyalásán az az autókereskedő, akinek dél-budai telephelyére két éve ismeretlenek kézigránátokat dobtak be. A budapesti autókereskedő, akit kedden tanúként hallgattak ki, azt állította, hogy a nagyszabású per két vádlottja több százezer dollárt követelt tőle, adta hírül a HavariaPress. A hírügynökség jelentése szerint a férfi a tanúvallomásában mindvégig rendkívül feszélyezett volt, és olyan ember benyomását keltette, mint aki tart valamitől.

Találkozó a hotelben

A tanú a bíróságon azt állította, hogy tavaly nyáron Radnai László és Ferencsik Attila üzleti elszámolás címén találkozóra hívta egy budapesti hotelba. A szombati napra eső találkozóra nem ment el, de hétfőn már megjelent a szállodában. A bíró kérdésére, hogy miért változtatott döntésén nem kívánt válaszolni, elmondta azonban, hogy magával vitte azt az ajkai férfit is, akit a vádirat szerint Radnai és társai meg akartak gyilkoltatni.

Az autókereskedő elmondta, hogy a találkozón Radnai és Ferencsik, egy állítólagos, 1996-os autó-elszámolásra hivatkozva több százezer dollárt követelt tőle, ő azonban nem volt hajlandó fizetni.

Fenyegetések

Az ügyészség a tárgyaláson bemutatta a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik alezredesének áprilisi jelentését is. Ebben az alezredes azt írta, hogy tanúkihallgatás után az autókereskedő - négyszemközt - elmondta neki: fenyegető üzeneteket kapott az előzetesben lévő Radnaitól. Ugyanekkor azt is elmondta, hogy tart a fenyegetésektől, és félti a családját. Miután a bíróságon szembesítették a tanút ezzel a jelentéssel, ő nem kívánta ezt kommentálni.

A "kecskeméti maffiaper" néven emlegetett büntetőper rendkívüli biztonsági intézkedések között kezdődött a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon 2005. május 2-án. Radnai Lászlót és tíz társát többek között bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészülete, lőfegyverrel való visszaélés és fegyvercsempészet miatt kívánják felelősségre vonni. A tárgyalássorozat várhatóan több hónapig tart majd, és a vádlók ezalatt szeretnék azt is bizonyítani, hogy a vádlottak szabályos bűnszervezetet hoztak létre Magyarországon.

A vád szerint a Balaton-felvidék megszerzésére törő bűnözői csoportot Radnai László szervezte még a kilencvenes években. Az akkori robbantásos bűncselekményekkel is hírbe hozott cégek (az illegális olajüzletből profitáló Energol Rt., és a magyar-ukrán autóüzletre specializálódott Conti-Car Kft.) központi alakját négy "alvezér", Csüllög Zsigmond, Ferencsik Attila, Mészáros Péter és Molnár Miklós Richárd követték az új évezredre kiépített hierarchikus szervezetben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!