Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Mindent tagadott a mákteás 'Mami'

2004.01.30. 15:56
Két év hat hónap letöltendő börtönre ítélték azt a 72 éves nőt, aki a vád szerint éveken keresztül adott el jelentős mennyiségben kábítószernek számító mákgubót. "Mami" nyárikonyhájában meg is főzhették a drognak való teát a fiatalok.
Felmentéséért fellebbezett az a nyugdíjas nő, akit pénteken jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt két év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Bíróság pénteken.

A bíróság
A vád szerint kuncsaftjai körében csak "Mamiként" emlegetett néni éveken át adott el házában kisebb-nagyobb mennyiségben mákgubót, illetve mákszalmát fiataloknak, akik az ópiáttartalmú növényi anyagból esetenként a nő nyárikonyhájában meg is főzték a fogyasztandó mákteát. A hölgy emellett kereskedelmi mennyiségben tartott otthont Noxiront, melyből szintúgy kiszolgálta az esetleges vevőket.

Halál a buszon

A rendőrség egy tragikus haláleset kivizsgálása során jutott el a gyáli asszonyhoz. 2002 márciusában ugyanis kábítószer-túladagolás következtében rosszul lett és életét vesztette a BKV egyik buszjáratán egy fiatalember.

A társaságában lévő pár kihallgatása közben kiderült, hogy az áldozattal közösen jártak az idős nő házában, ahol hármójuk ketten mákteát fogyasztottak, illetve Noxiron altatót vettek be. Hazafelé tartva a fiatalemberek egyike rosszul lett, és életét a kiérkező mentők sem tudták már megmenteni. Társát akkut gyógyszer és vegyszermérgezéssel szállították kórházba. A rendőrség az idős nőnél tartott házkutatás alkalmával több kilónyi mákgubót, illetve máktea főzésére alkalmas fazekakat és poharakat foglalt le, és előállították a gyanúsítottat.

"Csak hallucinálnak"

"Mami"
A pénteki tárgyaláson tanúként hallgatták ki a két fiatalt. Egybehangzó vallomásaik szerint a hölgy nyárikonyhájában főzték meg a mákteát, és Sz. Tamás rendőrségen tett vallomása szerint körülbelül tíz tablettát is bevettek, mert "attól sztondul az ember". A fiatalember elmondta, hogy nagyjából 1996 óta vásárolt rendszeresen fogyasztás céljából "Mamitól" mákgubót, illetve máktöreket. Ezt megelőző forrása a néni fia volt, aki virágboltjában szolgálta ki drogfüggő vevőit míg a rendőrség be nem záratta boltot.

A szabadlábon védekező nő végig tagadta bűnösségét, és a tárgyaláson sem ismert be semmit az ellene felhozott vádakból. Elmondása szerint a nála talált mákot saját fogyasztására termesztette, illetve fűtésre használta a száraz, kifejtett gubókat. A tanúként beidézett Sz. Tamást nem is ismeri, soha nem is látta, és minden bizonnyal csak "a nyakába akarnak varrni mindent ezek a kábítószeresek", akik "nem mondanak igazat, csak hallucinálnak".

"Csúnya ügy"

A vádat képviselő ügyész álláspontja szerint a kodeint és morfint tartalmazó máktörmelék is kábítószernek minősül, és ráadásul a vádlott jelentős mennyiséget tartott és adott el belőle. Enyhítő körülményként a vádlott életkorát, egészségi állapotát és büntetlen előéletét figyelembe véve, a vonatkozó büntetési tétel (öttől tizenöt évig terjedő fegyházban letöltendő szabadságvesztés) alsó határához közeli börtönbüntetést kért az ügyész.

A vádlott hivatalból kirendelt védője nyomatékos enyhítő körülményként említette a 73 éves "Mami" életkorát, megromlott egészségi állapotát, és két év felfüggesztettet kért védencére - melyről a tárgyalás szünetében az Index érdeklődésére annyit mondott, hogy nem sok esély van rá, hogy ilyen enyhe ítélet szülessen ebben a "csúnya ügyben".

A bíróság pénteken délután meghozott ítéletében bűnösnek találta a vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélésben, és két év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre, három év közügyektől való eltiltásra, illetve a bűnügyi költségek megtérítésére ítélte. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott felmentésért fellebbezett, míg védője enyhítésért és felfüggesztett ítéletért nyújtott be fellebbviteli kérelmet.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.