Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Halálra tapostak 88 embert Manilában

2006.02.04. 08:36
Legkevesebb 88 embert tapostak halálra szombaton egy manilai stadion mellett. amikor a harminczeres tömegben elterjedt,
A CNN információi szerint 73, a BBC értelésülései szerint már 88-ra nőtt a halálos áldozatok száma abban a tolongásban, ami szombaton reggel alakult ki egy manilai stadionnál. A sérültek száma meghaladhatja a kétszáznyolcvanat.
#alt#
Tekintse meg képeinket!

Nyereményekért álltak sorba

Az áldozatok többsége nő - közölte a Fülöp-szigeteki főváros egyik vezető tisztviselője a helyi rádióban.

Az Ultra stadion körül harmincezres embertömeg gyűlt össze, hogy bejusson a Wowowee nevű televíziós show-műsorra, amikor kitört a lökdösődés. A tömeg egyszerre elindult a kapuk felé, abban a hiszemben, hogy azokat kinyitották, hirtelen pánik tört ki, s az elöl lévők közül 88 embert halálra tapostak. Egy túlélő szerint a szervezők félig kinyitották, majd újra becsukták a kapukat.

ABS-CBN televízió különböző vetélkedőkkel elegyített műsora rendkívül népszerű, főként azért, mert értékes nyereményeket, így autókat is szétosztanak. Az emberek már az előző nap kezdtek gyülekezni a stadionnál, hogy belépőjegyhez jussanak.

Az izgalomnak az volt az oka, hogy a tombolajátékon részt vevő sorsjegyeket a kapuknál lehetett átvenni, így mindenki a lehető leghamarabb szeretett volna hozzájutni a sorsjegyhez - mondta el az egyik túlélő. A hátul lévők még akkor is nyomták előre a tömeget, amikor már sokan a földön feküdtek. A show-műsort a katasztrófa miatt lemondták.

A rendőrség közlése szerint ötven ember a helyszínen vesztette életét, a többiek a kórházba szállítást követően haltak bele sérüléseikbe. A kórházak zsúfolásig tele vannak sebesültekkel, még a parkolókban is helyeztek el sérülteket.

A kórházban ápolt sérülteket Glorian Macapagal Arroyo, az ország elnöke is meglátogatta, Noli di Castro alelnök pedig a helyszínen irányította a mentési munkálatokat.

Az elmúlt tíz év hasonló eseményei
1996. október 16., Guatemala: Guatemalavárosban a Guatemala-Costa Rica labdarúgó vb-selejtező előtti tolongásnak 84 halottja és 150 sérültje volt.
2001. április 11., Dél-Afrikai Köztársaság: Johannesburgban 43 szurkoló halt meg és 155 megsérült a Kaizer Chiefs-Orlando Pirates bajnoki mérkőzésen kitört pánik következtében.
2001. május 9., Ghána: 126 ember halt meg az accrai labdarúgó-stadionban. A pánik azután tört ki, hogy a rendőrség lezárta a stadiont, és könnygázzal próbált véget vetni a szurkolók rendbontásának. A sebesültek száma elérte a 150-et.
2002. január 27., Nigéria: Mintegy 1000 ember vesztette életét Lagosban egy lőszerraktár felrobbanása nyomán. Az áldozatok többségét menekülés közben taposták agyon vagy abba a mély vízű csatornába fulladtak bele, amelybe belevetették magukat.
2005. január 25., India: Egy hindu zarándokhelyen 257 embert tapostak halálra Bombaytól 300 kilométerre.
2005. augusztus 31., IRAK: Bagdadban 648 ember vesztette életét abban a pánikban, amely az öngyilkos merénylőktől félő síita zarándokok tömegében tört ki.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!