Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Négylevelű lóhere okozta a csodás megmenekülést a falubeliek szerint

2006.01.22. 18:47
Négylevelű lóherét találtak Martin Farkas pénztárcájában, akit a tervezettnél hamarabb felkeltettek a mesterséges altatásból. Megkezdődött a lezuhant repülőgép fekete dobozának vizsgálata.

Kassán megkezdődött a Borosod megyei Hejce térségében lezuhant szlovák katonai repülőgép fedélzeti adatrögzítőjének kiértékelése - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel vasárnap késő délután.

Bocskai István ismertetése szerint a repülőgép roncsai már megérkeztek a kassai katonai repülőtérre, ahol a magyar és a szlovák hatóságok szakemberei közösen vizsgálják majd az adatokat.

Elmondta: egyelőre nem tudni, mikor lesz eredménye a repülési adatokat rögzítő úgynevezett fekete doboz vizsgálatának, hiszen még nem tudni, hogy azok mennyire sérültek.

A szóvivő ismertetése szerint a szlovák An-24-esen a pilóták közötti kommunikációt nem rögzítik, a légi irányítással folytatott beszélgetésekről pedig nem a repülőgépen, hanem az irányító központban készül felvétel. A repülőgép fedélzeti adatrögzítője a repülés adatait tárolja.

Mégsem károsodott a múlt héten Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép fekete doboza - közölte vasárnap este a szlovák védelmi minisztérium sajtóirodája.

Juraj Liska, a védelmi tárca vezetője vasárnap délben egy televíziós beszélgetésben arról beszélt, hogy a fekete doboz károsodott, ezért nem biztos, hogy annak adathordozói hiánytalanul leolvashatók.

Este a tárca sajtóirodájának munkatársa, Peter Michnica azt közölte a SITA hírügynökséggel, hogy a fekete doboz sértetlenül került elő a repülőgép roncsai közül és bizonyos, hogy a berendezés "minden adatot pontosan és hibátlanul rögzített."

Négy levelű, de nem sugárzik

A korábban tervezettnél előbb ébresztették fel a mesterséges altatásból a Hejce melletti repülőgép-katasztrófa egyetlen túlélőjét. Martin Farkas állapota a vártnál gyorsabban javul.

A túlélő egyébként a Magyar Távirati Iroda értesülései szerint négylevelű lóherét őrzött pénztárcájában.

Az a hír, hogy megtalálták a roncsok között Martin Farkasnak, a csütörtök este szerencsétlenül járt szlovák szállítógépen utazók közül egyedül életben maradt katonának az igazolványát, s abban szárított négylevelű lóherére bukkantak, vasárnap terjedt el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén a falubeliek és a mentésben résztvevők között.

Az információt az MTI-nek megerősítette Kompoltiné Jakab Ilona, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője is. Volt viszont olyan "hír" is, amit cáfolt az illetékes.

Dobson Tibort, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőjét például azzal keresték meg, hogy állítólag "valami sugárzik" a baleset helyszínén.

"Nem sugárzik a terület, és radioaktív sugarakat kibocsátó jelzőberendezést vagy alkatrészt sem találtak" - közölte a szóvivő. Rohály Géza, Hejce polgármestere elmondta az MTI-nek: szombaton a katasztrófa helyszínét turisták is megpróbálták megközelíteni, ám vasárnapra már nem próbálkozott senki - vélhetően a zord időjárás miatt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.