Vilma
-8 °C
3 °C

Csak a műspangli legális

2006.04.26. 13:51
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal tagadja, hogy a marihuána rendelkezne orvosilag igazolt gyógyhatással, miközben szintetikus formában már engedélyezték a használatát. Az orvostársadalom panaszkodik, a politikusok újabb csatát nyertek.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) múlt csütörtökön bejelentette, hogy meglátásuk szerint "egyetlen megbízható tudományos vizsgálat" sem támogatta a marihuána orvosi felhasználását, írja a New York Times.

A hivatal egyik szóvivője elmondta, hogy a bejelentést egy olyan vizsgálatra alapozzák, melyet szövetségi kábítószerügyi szabályozó és kutató testületek közösen végeztek. Ez a vizsgálat kimondja, hogy "az elszívott marihuánának az Egyesült Államokban jelenleg nincs elfogadott és bizonyított orvosi haszna és nem tartozik a jóváhagyott kezelések közé".

Sem a helyi törvények, sem az orvosi vélemény nem számít

Amerikában eddig tizenegy állam legalizálta a marihuána orvosi használatát, de a Kábítószerügyi Hatóság és a nemzeti drogpolitika irányítója, John P. Walters ellenzi ezeket a törvényeket. A Legfelsőbb Bíróság tavalyi döntésének értelmében a szövetségi kormányzat minden fogyasztót letartóztathat, azokat is, akik orvosi céllal használják a szert, azokban az államokban is, ahol ez legális.

Az FDA bejelentése tökéletesen ellentmond annak a tanulmánynak, melyet a Tudományos Akadémia Orvosi Intézete, az ország legtekintélyesebb tanácsadó testülete adott ki 1999-ben. A tanulmány szerint a marihuána "mérsékelten alkalmas egyes állapotok kezelésére, mint például a kemoterápia előidézte hányinger és hányás". Azt is kimondja, hogy nincs arra bizonyíték, hogy az orvosi használat növelné az általános fogyasztás mértékét, vagy hogy a szer kapudrogként működne.

"A kormányzat szereti ignorálni a jelentésünket" - mondta el John Benson professzor, az Orvosi Intézet bizottságának társelnöke. "Jobban szeretnék, ha nem is létezne." - idézi a New York Times.

A politika erősebb a tudománynál

A fű orvosi használatának engedélyezéséért küzdő képviselők és tudósok szerint a bejelentés a Kábítószerügyi Hivatal befolyását bizonyítja. Egyes képviselők ugyanis azt gondolják, a marihuána orvosi használatának engedélyezése az első lépés lenne a teljes legalizáció felé, amit mindenáron meg kell akadályozni.

Az FDA azt állítja, az önálló állami legalizációs kezdeményezések ellentmondanak annak a törekvésnek, hogy a gyógyszereket csak szigorú és alapos vizsgálat után engedélyezhesse a hivatal. A tudósok azonban interjúkban úgy nyilatkoztak, hogy a szövetségi kormányzat aktívan akadályozza a marihuána hatásainak kutatását, állítja a New York Times.

Példaként említették a kutatások finanszírozásának hiányát, a növény tudományos célra történő termesztésének tiltását (a Mississippiben állami engedéllyel termesztett növény gyenge minősége miatt gyakran alkalmatlan a vizsgálatokra), vagy a pozitív eredmények publikálásának nehézségeit. Így esély sincs arra, hogy igazolják a fogyasztás orvosilag pozitív hatásait.

Szintetikusan lehet

Mindeközben a marihuána szintetikus verziója, a Marinol nevű gyógyszer teljesen legális az országban. Az AIDS-hez kapcsolódó anorexiánál és a rák gyógyszeres kezelésével járó hányingernél használják. Egy brit gyógyszercég kannabiszkivonatot tartalmazó gyógyszere, a Sativex, szintén megkapta az FDA engedélyét embereken való teszteléshez, és Kanadában már kapható is a gyógyszertárakban, ugyanis rendkívül sikeresnek bizonyult a sclerosis multiplex és különböző idegi eredetű fájdalmak kezelésében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.