Judit
3 °C
6 °C

Medúzainvázió a Földközi-tengeren

2006.08.09. 15:20
Harmincezer nyaralót csíptek meg a medúzák a Földközi-tengeren. A gerinctelenek rajai immár a parti vizeket is elárasztották.

Már több spanyol strandot is le kellett zárni, mert medúzák tömkelege jelent meg a partokon. A hírek szerint Szicíliában és Észak-Afrika partjainál is gondot okoznak az elszaporodott medúzák.

Harmincezer csípés idén nyáron

Az idei nyáron eddig a kutatók szerint legalább harmincezer embert csíptek meg medúzák, írja a BBC.

Egyes vélemények szerint a medúzák a meleg száraz időben szaporodnak el jobban. Igaz, más szakértők nem értenek egyet ezzel, de az bizonyos, hogy évek, sőt évtizedek óta okoz gondot a Földközi-tengerben túlnépesedett medúzaállomány.

Szintén a forró, száraz idő játszhat szerepet a partra sodródásban, mert ilyenkor megváltozik a tengeráramlás - vélik megint más specialisták, akik szerint a túlhalászat, vagyis a halak ipari méretű kifogása is komoly tényező a gerinctelenek elszaporodásában. Az emberi beavatkozás ugyanis a medúzákat fogyasztó ragadozókat és e gerinctelenek riválisait is eltünteti a tengerekből.

A medúzák is ragadozók

A medúzák szintén ragadozók, csalánsejtjeikkel megbénítják áldozataikat. Mivel a medúzák halakat is esznek, így az emberi beavatkozás ördögi kört indíthat el, hiszen a halállomány két okból sem lesz képes reprodukálni magát: egyrészt a halászat miatt, másrészt közvetve a medúzák elszaporodása miatt.

Az Oceana környezetvédelmi csoport felmérése szerint a spanyol partoknál, bizonyos helyeken a medúzák száma meghaladja a négyzetméterenkénti tízet is. Francesc Peters, a barcelonai tengertudományi intézet szakértője úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a szokásosnál melegebbek most a parti vizek, és a medúzák szaporodását segíti az is, hogy sósabb a tenger, hiszen a beömlő folyók vízhozama kisebb a szokásosnál. (A medúzák testének legalább 95 százalékát egyébként víz teszi ki.)

Nem halálos a csípésük

Peters szerint a globális felmelegedés miatt gyakrabban fordulhat elő a jövőben is a medúzák "támadása". Ugyanakkor a szakértő szerint a medúzák csípése nem halálos, viszont allergikus reakciókat válthat ki az emberi szervezetben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.