Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Egy fok híján nem dőlt meg a melegrekord

2001.08.05. 21:07
Több száz esethez hívták ki a hétvégén az Országos Mentőszolgálat munkatársait. A nagy hőség miatt ugyanis többen rosszul lettek, ám a melegtől senki sem halt meg. Hazai vizeink azonban három áldozatot követeltek szombat-vasárnap. Az erdőtüzek is megszaporodtak a 36-37 fokos melegtől. Rekordhőségről még mindig nem lehet beszélni, ugyanis a hőmérő higanyszála nem előzte meg az eddigi legmelegebb napot, amikor 38 fokot mértek.
Három áldozat fulladt a hétvégén a magyarországi tavakba, folyókba. Délután egy 60 éves gyomaendrődi férfi fulladt a Tiszába Kőrösladánynál. Balatonlellén pedig kifogták annak a középkorú német férfinek a holttestét, aki két nappal ezelőtt tűnt el a gumimatrácáról a tóban. A Balatoni Vízirendészet ügyeletes tisztje az Indexnek elmondta: keresnek egy idős férfit és két fiatalt, akik vasárnap tűntek el a balatonöszödi strandnál

Szombaton és vasárnap mintegy félezerszer riasztást kaptak a fővárosi mentősök, ugyanis többen rosszul lettek a hőségtől. Szerencsére mindenki túlélte a 'majd 40 fokos meleget. A szombati 37-38 fokos kánikula így még mindig nem szárnyalta túl az eddig rekordot, ami 38 fokos volt. Vasárnapra már enyhült az idő, s 30 fokig tornászta föl magát a hőmérő higanyszála. Aigner Szilárd meteorológus szerint a jövő hét közepéig nem lesz nagy forróság, s a hét végére pedig megint egy picit lehül a levegő.

Az erdőtüzek is megszaporodtak a hétvégén. Egy 69 éves férfi a Somogy megyei Kapoly községben saját tarlóját égette, a tűz elszabadult, átterjedt a szomszédos területekre. A férfi megpróbálta megfékezni a lángokat, azonban a füsttől rosszul lett, elájult és meghalt. Perbál határában hatalmas tarlótűz ad munkát ezekben a percekben is a tűzoltóknak, ugyanis öt óriási szalmabála ég. Sopron külterületén is nagy erdőtűzhöz riasztották a láng lovagokat. A négyes fokozatú tűzet több órás oltás után sikerült csak eloltaniuk.

A hatalmas forróság miatt Budapesten locsolták a fő- és mellékutakat, valamint a sínpályákat. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. járművei tizenöt mosó-locsoló autóval járta a várost, hogy a 60-70 vagy akár 100 fokosra forrósodott utakat, vágányokat hűtsék, nehogy deformálódjon, felpúposodjon a sín, az aszfalt. A speciális járművek és főként a II-VIII-IX-X-XI-XXII. kerületben, a lakótelepeken illetve a BKV Rt. megrendelésére a 14-es, 24-es, 30-as, 37-es, 52-es, 59-es és 69-es villamosok pályáján locsolnak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.