Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Kétszáz éve nem volt ilyen forró nyár

2003.07.15. 13:42
Olaszországban szükségállapotot hirdethetnek a nagy szárazság miatt. A Párizs és Marseille között közlekedő TGV-t a deformált vasúti sínek miatt le kellett állítani, trópusi viharok lehetnek Dél-Európában, és még a finnek is izzadnak. Magyarországon nincsenek veszélyben a júliusi csúcsok.
Trópusi hőség uralkodik Franciaország egész területén és Nyugat-Európa legnagyobb részén. Párizsban árnyékban 36 fokot mértek kedden, a délkelet-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur régió egyes körzeteiben pedig 48 fokot. A magas hőmérséklet miatt Franciaország déli részén sokhelyütt deformálódtak a vasúti sínek, így a Párizs és Marseille között közlekedő nagy sebességű vonatokat (TGV) le kellett állítani. A földközi-tengeri üdülőhelyeken a víz hőmérséklete elérte a 28 fokot.

Magyarországon szelíd a július
Magyarországon a nyár a júniusi rekordhőség után az elmúlt hetekben valamivel szelídebb. Az elkövetkező napokban sem kell számítani arra, hogy a 39 fok feletti évszázados országos csúcsok megdőlnének. Az időjárás.hu adatai szerint szerdán és csütörtökön még harminc fok fölötti meleg várható, hétvégén azonban az ország nagy részén nem éri el a harminc fokot a hőmérséklet.

Szükségállapotot hirdethetnek

Nyugat-Európában az utóbbi 200 év alatt soha nem tapasztaltak ilyen forró időjárást. A meteorológusok most attól tartanak, hogy trópusi viharok keletkeznek. Olaszországban és Spanyolországban a szokatlanul nagy hőség már a háziállatok tömeges pusztulásához vezetett. Az olasz hatóságok felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy a nagy hőség és csapadékhiány miatt rohamosan csökken az ivóvízkészlet, és elképzelhető, hogy emiatt akár két héten belül szükségállapotot kell hirdetni az országban.

Drasztikus intézkedésekre lehet szükség, például a mezőgazdaság vagy az ipar vízfelhasználásának korlátozására. A Pó folyó alacsony vízszintje - 8 méterrel alacsonyabb a megszokottnál - rekordokat dönt. A leginkább sújtott tartományok: Piemonte, Emilia-Romagna, Lombardia és Friuli-Venezia Giulia. Velencében az év első felében 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint az átlagos mennyiség.

Bűvös 37,7

A vízkorlátozáson kívül van olyan veszély is, hogy a nagy villamosenergia-felhasználás (például a légkondicionáló berendezések tömeges használata) miatt áramkimaradás következik be az ország egész északkeleti részén. Az egyik észak-olasz erőművet már le is kellett állítani a turbinákat hűtő víz hiánya miatt, és egy másikat is ilyen veszély fenyeget. Az utóbbi leállítása akár 2,5 millió ember energiafelhasználását is érintheti. Az aszály fenyegeti az idei szőlő- és gabonatermést is.

Nagy-Britanniában is rekordhőmérsékletet mérnek az utóbbi napokban. A fogadóirodák számos fogadást kötnek arra, hogy a hőmérséklet a héten eléri a bűvös 100 Fahrenheit-fokot (37,7 Celsius fok). A Reuters jelentése szerint a délkelet-finnországi Utti városban 29,8 Celsius fokot mértek, miközben az átlaghőmérséklet 19 fok szokott lenni. Több svájci kantonban betiltották a pisztránghorgászatot, mert a vizek oxigénhiánya miatt veszélyben vannak a halak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!