Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Tűk a keblekben

2001.12.28. 15:46
Két éven belül másodszor találtak mammográfiai vizsgálat alkalmával női mellben varrótűket egy lengyel kisvárosban. Egyikük sem tudott a tűk létezéséről, noha az egyik hölgynek 45 éve van öt tű a mellében.
A délkelet-lengyelországi Stalowa Wolában (kárpátaljai vajdaság) egy nyugdíjas nő keblében fedezett fel a műszer öt varrótűt. Az orvos meglepődésénél csak a hölgyé volt nagyobb. Az asszony úgy véli, hogy a tűk jó 45 éve kerülhettek jelenlegi helyükre.

Nem szúrtak

Elmondása szerint apját vadorzáson kapta rajta az erdész, rálőtt és megsebesítette. A vérezve hazaérkező férfi láttán a kislány annyire megijedt, hogy átbukfencezett a tűpárnán, de nem is észlelte a fájdalmat, amikor a tűk mellébe fúródtak. Soha nem okoztak neki panaszt, s az orvos szerint nincs is szükség eltávolításukra, mert a sebészi beavatkozás csak fölöslegesen elcsúfítaná a tűs nő keblét.

Az első hasonló esetre két éve derült fény Stalowa Wolában. A szóban forgó hölgy varrónő volt, aki szokása szerint az éppen nem használt varrótűket kötényébe dugdosta. Néha olyan lendülettel, hogy azok belefúródtak a mellébe. Nem okoztak gyulladást, és a nő nem is tudott létezésükről.

Bármikor befúródhat a tű

A mellben kevesebb az idegvégződés, és ezért kevésbé is érzékeny, mint más testrészek. Ha a szokásosnál is zsírosabb, lazább felépítésű, megtörténhet, hogy tulajdonosa egy ilyen balesetnél egyáltalán nem érez fájdalmat. Különösen, ha a baj stresszhelyzetben történik, és az illetőnek amúgy is alacsony a fájdalomérzékelési küszöbe - mondják a szakértők.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.