Mária
-7 °C
3 °C

Elkapkodták az ajándék 'mentőmellényt'

2004.12.01. 18:55
Kapcsolódó cikkek (1)
A baleseti statisztikák szerint éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között nemcsak a gyalogosok, kerékpárosok, hanem a járművezetők is veszélybe kerülhetnek. A BRFK rendőrei egy közlekedésbiztonsági akció keretében fényvisszaverő mellényeket osztottak ki a budapesti autósoknak.

A Nyugati pályaudvarnál és az Oktogonon hamar elfogyott az a pár száz ajándék "mentőmellény", amelyeket a "Látni és látszani" közlekedésbiztonsági akció keretében osztottak ki a budapesti autósoknak. A Moszkva téren nagyobb készlettel várták a vezetőket a rendőrök és polgárőrök, a három helyszínen összesen körülbelül kétezer, fényvisszaverő csíkokkal ellátott mellénnyel szórták meg a forgalomban araszolókat. A meglepetést senki nem utasította vissza, bár voltak autósok, akik a rendőrök láttán inkább gyorsítottak, feltehetőleg tartva az esetleges alaposabb ellenőrzéstől.

Ha kiszállnak a járműből


Klikk a képre!

A "láthatósági mellényeket" egy hazai biztosító támogatásával ajándékozhatták a sofőröknek a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály, a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság, a Fővárosi Közlekedésbiztonsági Társaság, illetve a Polgárőrség közös kampányának szervezői.

A baleseti statisztikák szerint éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között nemcsak a gyalogosok, kerékpárosok, hanem a járművezetők is veszélybe kerülhetnek. A jármű váratlan meghibásodása vagy baleset miatt megálló autó vezetője és utasai, ha kiszállnak a járműből, ugyanúgy veszélyben lehetnek, mint például egy út szélén kivilágítatlanul haladó kerékpáros.

Európában több helyen kötelező

Több uniós tagállamban már a gépkocsi kötelező felszerelési tárgyai közé tartozik a mellény, az EU közlekedési szakbizottságának előírása szerint lakott területen kívül az úttesten lévő járművét elhagyó sofőrnek viselnie kell a banánsárga vagy banánzöld, fényvisszaverő anyagból készült mellényt.

Olaszországban, ahol április eleje óta kötelező a használata, annyi mellényt kell a kocsiban tartani, ahány utas van, és több mint harminc euró a büntetés, ha nincs a kocsiban a rikító színű ruhadarabból. Spanyolországban július óta van érvényben a rendelet, náluk csaknem száz eurós büntetésre lehet számítani.

Nem kerül sokba

A mellény nem kerül sokba, kétezer forint körüli áron bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban megvásárolható, de kapható autósboltokban és benzinkutaknál is, mondta el a Moszkva téri akcióban részt vevő Szécsi Tibor rendőr-százados. Magyarországon egyelőre nem kötelező a viselete, de a közlekedésbiztonságiak szeretnék, ha minden autóban lenne ilyen könnyű, kabátra is felhúzható mellény kéznél.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.