Auguszta
5 °C
22 °C

Jégbe fagyott öccse a bizonyíték

2005.09.06. 09:26
Reinhold Messner, a világhírű hegymászó továbbra is minden eszközzel igyekszik bebizonyítani, hogy nem tehető felelőssé öccse harmincöt évvel ezelőtti tragikus haláláért. A két testvér 1970-ben együtt indult a Nanga Parbat hegycsúcs meghódítására a Himaláján. Az ifjabb Messnernek azonban a csúcs közelében nyoma veszett, amiért az egykori hegymászótársak Reinholdot teszik felelőssé. A hegymászó most öccse két évvel ezelőtt előkerült csontjai, bakancsa és dzsekije alapján igyekszik bizonyítani ártatlanságát. Ez nem is olyan könnyű.

Reinhold Messner volt az első, aki oxigénpalack nélkül hódította meg a Mount Everestet. A világhírű dél-tiroli hegymászó nemrégiben Iszlamabadban tartott sajtótájékoztatót, ahol egy bakancsot mutatott meg a nyilvánosságnak, amely a Himalája jege alól került elő két évvel ezelőtt. A cipőt 1970 június 27-én öccse, Günther viselte, akivel együtt indultak neki a Himalája nyugati vonulatához tartozó Nanga Parbat meghódításának.

Két testvér csúcsra tör

Mínusz 40 fok hideg volt. A két testvér 7000 méter magasan a meredek és jeges Rupal sziklafalon mászott. Az akkor 25 éves Reinhold végül egyedül indult el a 8126 méter magas csúcsra, öccse ugyanis túlságosan elgyengült és a magashegyi betegségtől szenvedett. Reinhold elmondása szerint ahogy közeledett a célhoz, hátrafordulva egyszer csak észrevette, hogy öccse mégiscsak utánaeredt. Mikor Günther utolérte őt, a két testvér a világon először együtt érte el a kegyetlen hegycsúcsot.

Az, hogy ezután mi is történt pontosan a Nanga Parbaton, máig tisztázatlan. Hat nappal később mindenesetre Reinhold Messner egyedül tért vissza az expedíció lejjebb várakozó tagjaihoz. Reinhold azt mondta társainak: két nap és két éjszaka vezette le öccsét a csúcsról egy könnyebb, másik szakaszon, ám Günthert elkapta egy lavina és nyoma veszett. Az igazságot csak Reinhold Messner ismeri, de vajon ez-e az igazság?

Hét ujjal kevesebb, egy nővel több

A Messner-fivérek egykori társai közül Hans Saler és Max von Kienlin később azzal vádolta Reinholdot, hogy felelősség terheli öccse haláláért. Az expedíció volt tagjai szerint Reinhold Messner legyengült öccsét egyszerűen cserbenhagyta a halálzónában, mert becsvágyó módon elsőként és egyedül akarta meghódítani a Nanga Parbatot. A fejére rótták azt is, hogy nem kért segítséget. Reinhold Messner ezzel szemben 1993-ban megjelent könyvében azt állítja: három órán keresztül hívott segítséget, végül lemondott róla, mert nem akarta a nehéz szakaszon társait is veszélybe sodorni.

Az egykori sorstársak Messner és von Kienlin súlyos vádakkal illették egymást a nyilvánosság, később pedig több fordulóban a bíróság előtt is. A gyűlöletkampányban feltehetően szerepet játszott egy személyes sérelem is. Amikor Reinholdnak a tragikus expedíció után hét lábujját kellett amputálni a súlyos fagyási sérülések miatt, van Kienlinéknél épült fel betegségéből. A lábadozás minden bizonnyal kellemesen telt a meggyötört hegymászó számára, von Kienlint ugyanis nem sokkal később elhagyta hitvese, Ursula és Reinhold felesége lett.

Bizonyíték, de mire?

1971-ben Reinhold egyszer már megpróbálta felkutatni öccse földi maradványait a Himalája jege alatt, de nem járt eredménnyel. Két évvel ezelőtt nagyobb olvadás indult, s feltehetően ennek köszönhetően került elő Günther Messner lábszárcsontja. Az első lépés az azonosítás volt, bár Messner az első pillanattól fogva állította, hogy az öccsét találták meg. A bizonyítás érdekében a lábszárcsontot elküldték egy innsbrucki intézetnek, amely megállapította, hogy az nagy valószínűséggel Günther Messneré. Később más csontok, ruhafoszlányok, a dzseki darabjai és a bakancs is előkerült.

Kérdéses persze, milyen bizonyítékul szolgálnak a halál körülményeire a megtalált darabok. A szóban forgó lábszárcsontot 4300 méter magasan találták meg azon az úton, amelyen Reinhold is leereszkedett. Ez azt bizonyíthatja, hogy Reinhold az öccsével együtt jött le a csúcsról, azaz nem küldte őt egyedül egy másik úton vissza az alaptáborba, mint vádlói állították. Mások szerint ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a földi maradványok korábban 7000 méter magasan hevertek, csak az olvadó hóval csúsztak le a korábbi alaptábor magasságába.

A volt hegymászótársakat azonban mindez nem győzi meg Messner verziójáról, mely szerint a két testvér együtt ereszkedett le a csúcsról. Hans Saler szerint továbbra is kérdéses, valójában hol és hogyan halt meg Günther Messner.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.