Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

A maffia a legsikeresebb olasz vállalkozás

2005.01.20. 12:53
Kétszer nagyobb árbevételt ért el tavaly az olasz maffia, mint az ország legnagyobb legális vállalkozása, a Fiat csoport. A százmilliárd eurós árbevétel 59 százalékát a drogüzlet adta, második helyen a védelmi pénzek gyűjtése áll.

A maffia Olaszország legnagyobb vállalkozása, évi százmilliárd eurós árbevétele kétszerese a legnagyobb legális üzleti vállalkozás, a Fiat csoport bevételénél, jelentette be Piero Luigi Vigna főállamügyész. Csütörtöki olasz sajtójelentések szerint még ennél is sokkal nagyobb lenne a szervezett alvilág éves forgalmának összege, ha nemcsak a hagyományos olasz maffiát vették volna figyelembe az összforgalom adatának megállapításakor, hanem az országban szerfelett tevékeny orosz és albán maffia ügyleteit is.

A maffia legfontosabb üzletágának a kábítószer-kereskedelem (59 milliárd eurós forgalom) bizonyult a múlt évben. A zsarolás és a védelmi pénzek kicsikarása (14 milliárd) állt a második helyen. Olyan "nagy múltú" maffiaüzletágak, mint a prostitúció vagy a fegyverkereskedelem, aránylag keveset hoznak a konyhára.

A főügyész szerint az a legveszedelmesebb jelenség, hogy a "keresztapák" nemcsak a feketegazdaságban uralják a terepet. Számos dél-olaszországi régióban vaskézzel irányítják a "fehér" gazdaság folyamatait is, ők szabják meg például bizonyos áruféleségek esetében, hogy mely márkák kerülhetnek piacra és melyek nem.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.