Auguszta
5 °C
22 °C

Kommunista diktátorok amerikai bélyegeken

2004.09.01. 16:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Hiányosak a politikai ismeretei az amerikai posta munkatársainak. A cég nemrég beindított, személyre szabott bélyegeket legyártó szolgáltatásának cenzorai nem engedték elkészülni az Unabomber, illetve a Kennedy-gyilkos Lee Harvey Oswald fotójával díszített bélyeget, Milosevics és Ceaucescu azonban átcsúszott a rostán.
Oly sok társcégéhez hasonlóan az amerikai posta is beindította személyre szabott bélyegeinek forgalmazását. Az Egyesült Államok Postaszogálatának cégénél, a stamps.com-nál az érték kétszereséért bárki online rendelhet saját képeivel díszített bélyegeket.

Ismert bűnözők

A szolgáltató természetesen szűrni kívánja a politikailag érzékeny tartalmú bélyegeket. A Smoking Gun című - leginkább rendőrségi fotókból álló sztárgalériájáról ismert - hírblog tesztje során a cég visszautasította a Kennedy meggyilkolásával vádolt Lee Harvey Oswald, a híres maffiózó Salvatore "Sammy Bull" Gravano és az Egyesült Államok leghosszabb ideig körözött terroristája, Ted Kaczynski, az Unabomber képével díszített bélyegek legyártását.

A cég szabályrendszere azonban így is elég tág kereteket biztosít a vicceskedőknek. Gond nélkül legyártották a Monica Lewinsky Bill Clinton DNS-ével ékesített dresszét ábrázoló bélyeget. Jimmy Hoffa, az amerikai szakszervezetek a vádak szerint a maffiával is kapcsolatot fenntartó, rejtélyes körülmények között eltűnt egykori vezetője szintén közforgalmú postai bélyeggé válhatott.

Ismeretlen diktátorok

A stamps.com cenzorai nem szúrták ki az 1953-ban a Szovjetunió javára végzett kémkedés vádjával kivégzett Etehl és Julius Rosenberg képével legyártott bélyeget, ahogy a balkáni tömeggyilkos Szlobodan Milosevics sem volt ismerős nekik. Ceaucescu is fennakadás nélkül került bélyegre.

A postaszolgálat a legfrissebb politikai eseményeket sem követheti túl alaposan, a Smoking Gun tesztelői sikerrel gyártatták le 37 centes bélyegnek a melegvádak miatt lemondó New Jersey-i kormányzó, James McGreevey és feltételezett partnere, Colan Cipel fotóját.

A blognak végül az Unabombert is sikerült bélyegre nyomatnia, Ted Kaczynski gimnáziumi és egyetemi tablóképei ugyanis már átcsúsztak az ellenőrzésen.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!