Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Életben van a tárnában rekedt kilenc bányász

2002.07.25. 15:16
Kilenc bányász rekedt mintegy száz méter mélyen egy pennsylvaniai szénbányában magyar idő szerint szerdán reggel. A mentőegységeknek sikerült velük kapcsolatba lépni, de a tárnában fogytán a levegő és emelkedik a vízszint, így sietniük kell.
A mentőcsapatoknak már sikerült kapcsolatot teremteniük azzal a kilenc amerikai bányásszal, akik még szerda éjjel rekedtek egy pennsylvaniai szénbánya mélyén. A mentés vezetője szerint a bányászok a leengedett fúróhegyét kalapálták, így jeleztek, hogy még életben vannak.

A tárna fogságában

A szerencsétlenséget az okozta, hogy véletlenül áttörték egy már lezárt tárna falát, ahonnan víz ömlött munkavégzés helyszínére. Ettől viszont összeomlott a járat és csapdába ejtette a bányászokat. A férfiaknak még maradt annyi idejük, hogy az utánuk érkező csoportot figyelmeztessék, így azok el tudtak menekülni.

Illetékesek szerint a férfiak egy mindössze 1x4 méteres tárnában rekedtek a Quecreek bányában, mintegy 100 méter mélyen. A speciális mentők friss levegőhöz próbálták juttatni a bányászokat, úgy, hogy lukakat fúrtak abba az irányba, ahol az embereket sejtik. Most a speciális egységek elkezdték kitágítani az újonnan kifúrt járatokat, hogy azon át emeljék ki a férfiakat. A mentés egyik vezetője szerint nehezíti a bányászok helyzetét, hogy a betörő vízzel is meg kell küzdeniük.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.