Ambrus
-7 °C
3 °C

Emberről emberre terjedő baktériumot is találtak a miskolci vízben

2006.06.11. 13:49
Ezeregyszáz fölé nőtt a miskolci víztől megbetegedettek száma. Ráadásul az ivóvízben olyan baktériumot is találtak, amely emberről emberre terjedve is fertőz.
Már 1107 beteget regisztráltak a szennyezett miskolci ivóvíz okozta tünetekkel, amely elsősorban hasmenéssel jelentkezik. A vizsgálatok szerint nem csak calici vírus, hanem bakteriális fertőzés is van az ivóvízben, mely már emberről emberre is terjed - közölte az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti főorvosa vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Bodnár Judit hozzátette: a miskolciaknak fokozottan ügyelni kell a higiéniás körülmények betartására, erre a "legalkalmasabb a hipo használata". A csapvíz főzésre használható, tíz perc forralás után lehet fogyasztani. Közvetlenül azonban továbbra is csak a zacskós, illetve a lajtos kocsik által biztosított víz iható.

Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis kórház igazgató főorvosa arról számolt be, hogy 104 beteget ápolnak a fertőzőosztályon, de további megbetegedésekre számítanak. A gyermekügyeleten szombaton 110 beteg jelentkezett, akiknek a fele hozható kapcsolatba a fertőzéssel.

Leskó György, Miskolc polgári védelmi vezetője közölte: a vízszennyeződés a katasztrófavédelmi felmérések szerint mintegy 43 ezer embert érint. Az ivóvízellátást számukra folyamatosan biztosítják, az általános iskolákban zacskós vizet osztanak, de lajtos kocsikból is hozzájuthatnak a lakók a szükséges mennyiséghez.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett városrészeken hétfőig fenntartják ezt a rendszert, a település más részein pedig nincs, és nem volt is volt probléma.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.