Dömötör
11 °C
14 °C

Hordozható gátak áradások ellen

2000.08.19. 17:22
Az árvizek természetes velejárói a homoklapátolás, a zsáktöltés, rakodás, a gátépítés és a százával kirajzó, sárban tébláboló gumicsizmás politikusok. Mindennek azonban véget vethet egy brit cég, amely kifejlesztett a hordozható, műanyagból készült gátat. Az új és modern gát 20 perc alatt felállítható, és akár egy személyautóban is szállítható.
Védd magad műanyag gáttal!
Az elmúlt évek súlyos árvizei miatt a magyarok hajlamosak fokozottabban odafigyelni az áradások elleni védekezésre. Eleddig a legjobb módszernek a homokzsákokat tartottuk, amelyeket fáradságos munkával megpakoltunk és a helyére cipeltünk, hogy aztán fáradtan és piszkosan mosolyoghassunk be egy terepjáró ablakán és elmondhassuk, legények vagyunk a gáton.

20 perc alatt felállítható

Erre a jövőben talán már lehetőségünk sem lesz, hiszen az új és modern gát alig 20 perc alatt felállítható (6 méteres szakaszon) és akár egy személyautóban is szállítható, persze a kapacitása kicsi, egyelőre. A fejlesztőmérnököknek az volt a célja, hogy minél könnyebben mozgatható és gyorsan felállítható torlaszokat hozzanak létre.

A gát ,,élesítése" tulajdonképpen kizárólag a háromszögek földbe rögzítéséből áll. A rögzítés után a gát készen áll, hogy ellenálljon. A kis törékeny műanyag és fóliatákolmány ugyanis vízzel telítődve igen kitartó. A gát egyszerű műanyagból készült háromszögek láncának, fóliának tűnik, de megfelelően felállítva hatalmas vízmennyiséget képes megtartani, a homokzsákok által megtartott vízmennyiség többszörösét, földbe ásva pedig többet tehet, mint egy teherautónyi homokzsák - állítják a tervezők. Igaz, a vízzel telített kis háromszögek egyelőre még csak igen korlátozott mértékben segíthetnek, egy-egy olyan áradáskor, mint a legutóbbi tiszai volt, a szerkezet nem sokat tehet.

A szerkezet gyakorlatilag a nagy áradások idején haszontalan

Ettől függetlenül a hordozható gát igen nagy segítség lehet, hiszen könnyű felállíthatósága és szállíthatósága elsőrangú eszközzé teszi a víz elleni védekezésben. Flexibilitásának köszönhetően a gátat gyakorlatilag bármi köré le lehet pakolni, igaz csak akkor, ha a megfelelő mennyiségnek birtokában vagyunk. Egy fa, szobor, vagy egy épület köré csavarva igen sok kellemetlenségtől óvhat meg, igaz a talajvíz ellen ez sem véd.

A szerkezet gyakorlatilag a nagy áradások idején haszontalan, épületek védelmére mégis kiváló, ez is volt az egyik fejlesztési szempont. A gátat úgy képezték ki, hogy könnyen rögzíthető legyen betonhoz, illetve járdákhoz, utakhoz, ezzel könnyítve a városi felhasználást. Szabadon bővíthető illesztéseinek köszönhetően több kilométer hosszúságban is kihúzható, ha megfelelő számú egységet kapcsolnak össze.

A gát megfelelő támogatás mellet akár ipari méretűvé is fejleszthető, persze jelentős költségnövekedéssel kell számolni. Egy valóban megfelelő méretű hordozható gátrendszer akár még a Tiszát is képes lenne megállítani, bár a gátnak hátrányai is vannak, elsősorban valószínűleg az ára, amiről pontos információt nem adott a gyártó, és mivel műanyag, képlékeny és igen keskeny, ezért lehetetlen, hogy ráállva szónoklatot intézzenek az alant állókhoz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.