Zalán
6 °C
19 °C

Másodszor is felmentették Molnár Csabát

2006.07.12. 11:29
Első fokon felmentette a Nógrád Megyei Bíróság Molnár Csabát, a K&H ügy egykori főnyomozóját a vesztegetés, a hivatali visszaélés és az államtitoksértés vádja alól szerdán. Államtitoksértés miatt az ügyészség nem fellebbezett, viszont másodfokon folytatódik a vesztegetés és a hivatali visszaélés miatt indított ügy.

Molnár Csabát a vesztegetés és az államtitoksértés ügyében bűncselekmény hiányában, a vesztegetés vádpontjában bizonyíték hiányában mentették fel. Ez az ítélet nem meglepő, hiszen a bíróság korábban már az ügyészsség bizonyítékai közül a lehallgatásokat elvetette.

Molnár Csaba ügyében a most ítéletet hozó Nógrád Megyei Bíróság immár a harmadik fórum, amelyik az alezredessel foglalkozik. 2005-ben a Fővárosi Bíróság már felmentette a rendőrtisztet, de ezt az ítéletet később a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. Az elsőfokú eljárás lefolytatására a Nógrád Megyei Bíróságot jelölték ki.

Ami jogerős, és ami nem


Molnár egy korábbi tárgyaláson

A mostani, Nógrád megyei felmentő ítélet az államtitoksértés vonatkozásában jogerőssé vált, azt az ügyész tudomásul vette. A vesztegetéssel és a hivatali visszaéléssel kapcsolatos vádpontokban viszont az ügyészi fellebbezés miatt nem emelkedett jogerőre az ítélet.

A vád szerint Molnár Csaba 2003-ban az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként pár ezer forintos ajándékokért cserébe jogtalan előnyhöz juttatott pénzváltókat, államtitkokat, pénzmosás gyanús esetekre vonatkozó bejelentések adatait szolgáltatta ki nekik.

Az állítólagos vesztegetés: pár száz forint?

Az ügyészség szerint Molnár Csaba arab pénzváltó informátoraitól ajándékot kapott. Egy ceruzatartóról volt szó, amelyet a szakértői vélemények, a tanúk és maga Molnár Csaba pár száz forinttól legfeljebb 5000 forintos értékűnek minősítettek. Molnár egyébként a rendőrségen leadta ezt az ajándékot. (Korábban egy pár ezer forintos arany karkötőről és egy fából készült névtábláról is szóltak a hírek.)

A rendőrtiszt védője felmentést kért perbeszédében. Az ügyész a tárgyaláson nehéznek minősítette saját helyzetét, mert bizonyítékainak jelentős részét, a titkos lehallgatás anyagát elvetette a bíróság. Ennek ellenére, a vádat fenntartva, azt kérte, három vádpontban állapítsa meg a bíróság Molnár Csaba bűnösségét.

Már az ügyészség sem foglalkozik államtitoksértéssel

Molnár a korábbi vádak szerint tájékoztatta pénzváltó ismerősét egy, az osztályához érkezett, pénzmosásról szóló bejelentésről is. A harmadrendű vádlott testvére ugyanis szintén pénzváltót üzemeltetett, de ő a K&H-nak volt ügynöke, és ellene az ő bankja tett bejelentést pénzmosás gyanúja miatt.

Molnár a jelentésekből megtudta, hogy 2003 nyarán összesen 260 millió forint értékű angol fontot váltottak a cégnél. Molnár az ügyészség szerint figyelmeztette a másod- és harmadrendű vádlottat, hogy ezúttal túlzásba estek. A vádirat szerint így a nyomozó államtitoksértést is elkövetett, bár épp ő maga volt az, aki a beérkezett jelentést titkosította.

A hivatali visszaélés a Pannonplast-ügy kapcsán merült fel

A Nógrád Megyei Bíróság most az államtitoksértés ügyében felmentő ítéletet hozott, így az ügynek ez a része lezárult. A hivatali visszaélésről korábban Zamecsnik Péter, Molnár védője beszélt. A gyanú szerint Molnár Csaba és helyettese 2003-ban a K&H-ügyhöz kapcsolódó Pannonplast-ügyben úgy folytatott tanúkihallgatást, hogy tulajdonképpen Kulcsár Attila tette a vallomást, de egy másik tanú nevében rögzítették. Az ügyészség szerint az alezredes emellett szándékosan úgy értékelte a bizonyítékokat, hogy - Kulcsár Attilának kedvezve - megtagadhassa a Pannonplast-ügy nyomozását. Ennek az ügyészségi álláspontnak most sem adott helyt az első fokú bíróság.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!